Konec čtyřicetileté pandemie je v nedohlednu. Covid znepřístupnil léčbu AIDS

Horizont ČT24: Koronavirus zhoršil dostupnost léčby AIDS (zdroj: ČT24)

Zatímco svět napjatě sleduje pandemii covidu-19, nemoc AIDS zůstává v jejím stínu. Organizace spojených národů přitom varuje, že s tímto onemocněním v příští dekádě zemře 7,7 milionu lidí, pokud se péče o nakažené nezlepší. Situaci zhoršil právě koronavirus, kvůli kterému se snížila dostupnost lékařských služeb, testů i prevence.

Jean Louis z Konga i jeho žena mají v těle virus HIV. Léky sice dostávají, o další podpůrné služby ale v posledních letech přišli. Zvláštní lékařská péče a financování spojené s virem HIV už dle Louise totiž neexistují.

Pacienti jako on ztratili nárok na potravinové příděly od státu. Vyschly i fondy určené na psychologickou pomoc a osvětu. Louis se proto obává, že následky zapomenuté pandemie AIDS budou smrtelné.

„Koronavirus nebo ebola zastínily virus HIV. To ale přece není možné. Žádám proto, aby byly fondy určené na HIV opravdu stálé, jinak budou umírat lidé,“ řekl.

Kvůli covidu neví o diagnóze

Akutní riziko nemoc představuje hlavně pro pacienty, kteří o ní nevědí a neberou léky. Podle odhadů OSN je jich zhruba šest milionů – a někteří se diagnózu nedozvěděli právě kvůli šíření koronaviru.

„Kvůli pandemii covidu-19 jsme zaznamenali přerušení a zpoždění služeb spojených s HIV. To vedlo k poklesu testování na HIV v roce 2020 poprvé za víc než dvacet let,“ uvedl mluvčí mezinárodní zdravotnické organizace Unitaid Hervé Verhoosel.

Veřejná testovací místa totiž nedokáží nahradit testování v nemocnicích. Hromadné testy navíc zdaleka nevyhovují všem kvůli mylně vžité představě, že se AIDS týká jenom prostitutek a homosexuálů.

Nemoc se kromě mnoha afrických zemí drží i ve východní Evropě. „Respondenti říkají, že sice mají příležitost se otestovat, ale nechtějí, aby je ostatní viděli a mysleli si, že jsou gayové,“ vysvětlil manažer programu proti HIV v Bulharsku Momčil Bajev.

Kvalitní léky má jen čtvrtina

Nevládní organizace se tak pokoušejí prosadit štědřejší financování samotestů. Zároveň se snaží vyburcovat bohaté státy k větší solidaritě, než jakou předvedly během pandemie koronaviru. Kvalitní léky proti HIV se totiž stále nedostávají zhruba ke čtvrtině pacientů. Občas jde o stejné lidi, kteří čekají i na očkování proti covidu. Kvůli oslabené imunitě jsou přitom mnohem zranitelnější. Mají při covidu-19 vážnější následky a výraznější komorbiditu než lidé, kteří nežijí s HIV.

Současné snahy omezit šíření viru HIV jsou podle OSN polovičaté a nestačí. Konec pandemie, která začala před čtyřiceti lety, je i proto stále v nedohlednu.