KLDR se pochlubila zbraněmi. S Ruskem je vymění za obilí, ropu a podporu proti sankcím

Události: Sbližování KLDR a Ruska (zdroj: ČT24)

Ruský vůdce Vladimir Putin poděkoval Severní Koreji za pomoc během invaze na Ukrajinu. Podle něj posiluje odhodlání obou zemí vypořádat se s organizacemi Západu. Ruský ministr obrany a zástupce čínské komunistické strany byli v Pchjongjangu hosty oslav sedmdesátého výročí konce korejské války, které vyvrcholily velkolepou vojenskou přehlídkou.

Vůdce KLDR Kim Čong-un předvedl světu, že Čína a Rusko jsou jeho spojenci. Ukázal jim zbraně, které jsou v jeho zemi k mání. Například jde o zakázané rakety. Mezikontinentální Hwasong-18 je schopná nést několik jaderných hlavic. V posledních pěti měsících ji Kim testoval dvakrát. Díky tuhému palivu se raketa lépe skrývá a rychleji odpaluje, což dává nepříteli méně času na její zachycení.

„Předvedením Hwasongu-18 KLDR znovu vzkázala Spojeným státům, že má mezikontinentální raketu na pevné palivo úspěšnou při zkušebních odpalech,“ řekl analytik Korejského institutu pro obrannou analýzu Šin Song-gi.

Severokorejci představili i své víceúčelové útočné drony. Vizuálně připomínají americké, i když odborníci nemají dost informací, aby posoudili schopnosti a technologie.

Hledání vlivných přátel

Kim Čong-un hledá v Moskvě a Pekingu vlivné přátele s právem veta v Radě bezpečnosti OSN, aby odrazil nové sankce, zatímco zvyšuje sílu svého jaderného programu, uvedla zpravodajka ČT v Asii Barbora Šámalová. 

Jak Čína, tak Rusko v minulosti pro sankce hlasovaly. Nová situace ale KLDR nahrává. Tajné dohody s Ruskem jí pomáhají financovat zbrojní program. Moskva dodává ropu a obilí. Pchjongjang jí prodává munici a zbraně pro válku na Ukrajině. „Rusko potřebuje zbraně do války na Ukrajině a KLDR chce exportovat. Ukazuje, že vyrábí různé typy raket a je schopná je poskytnout,“ říká analytik Šin Song-gi.

KLDR výhodně zpeněžuje hlavně dělostřelecké granáty ze sovětské éry, jichž má milionové zásoby.