Kamiony od Chebu německým Waldsassenem neprojedou, kvůli zákazu zdražují

Události ČT: Kamiony od Chebu Waldsassenem neprojedou, kvůli zákazu zdražují (zdroj: ČT24)

Dva roky intenzivních protestů proti dopravě se obyvatelům bavorského Waldsassenu vyplatily. Úřady uzavřely město pro kamiony. Z české strany tak řidiči musejí jet objížďkou po dálnici D6. Do Waldsassenu jezdilo nejvíc kamionů po chebském obchvatu. Někteří speditéři už kvůli tomu zdražili služby.

Jeden kamion za druhým. Waldsassenem jich ještě před pár týdny projížděla asi tisícovka denně. Lidem vadil hluk, prach a úzká silnice. Stovky lidí tak kvůli kamionům při protestním pochodu zablokovaly město. A věci se začaly měnit.

Zákaz vjezdu kamionů do města platí už měsíc a kamionů v centru Waldsassenu výrazně ubylo. Přesto se podle starosty najde ještě dost těch, kteří zákaz porušují. Kvůli nim proto na hranice i na jihovýchodní obchvat Chebu Němci umístili informační tabule o zákazu vjezdu. Právě po chebském obchvatu jezdilo do Waldsassenu nejvíc kamionů.

Teď by se mu ale řidiči měli vyhnout a cestu na dálnici A93 objet přes Pomezí. Ta je o 17 kilometrů delší. Řidiče to zdržuje až půl hodiny. A mají kvůli tomu i vyšší náklady. „Na jednu přepravu našim klientům fakturujeme 27 Euro navíc oproti původním trasám, které vedly přes Waldsassen,“ uvedl obchodní ředitel chebské dopravní společnosti Lagarde Spedition Josef Halo.

Kolem Waldsassenu už Němci měli mít postavený obchvat. Investici za 35 milionů Eur ale kvůli nedokončenému projektu odložili. Podle starosty tak začnou stavět asi za dva roky.