Jižní Korea přitvrzuje. Aktivisté již nebudou moci posílat na sever tajné vzkazy

Horizont ČT24: Jihokorejský parlament zakázal shazování propagandistických materiálů (zdroj: ČT24)

Vzkazy v lahvi plující po řece, balony unášené větrem anebo hlasité tlampače. To vše sloužilo aktivistům v Jižní Koreji, aby dopravili své zprávy a materiál za neprostupnou severokorejskou hranici. Teď má přijít změna. Jihokorejský parlament v noci na úterý shazování informačních a propagandistických materiálů do komunistické KLDR zakázal. Za porušení hrozí až tři roky vězení a vysoká pokuta, v přepočtu téměř 600 tisíc korun. S nařízením nesouhlasí lidskoprávní organizace ani uprchlíci ze Severní Koreje.

Dle komentátorů se jedná o potvrzení snahy o oteplování vztahů na Korejském poloostrově. Pro postavení balónů s letáky mimo zákon hlasovalo 187 jihokorejských zákonodárců.

Šlo o oblíbený způsob šíření informací lidskoprávních aktivistů i samotných Severokorejců, kteří z diktatury utekli. Do improvizovaných igelitových balónů naložili od propagandistických letáků, přes nosiče s filmy a malá rádia až po jídlo, léky nebo peníze.

Za dobrých povětrnostních podmínek vystoupaly osvětové balíčky tak vysoko, že je armáda KLDR nemohla sestřelit, nevydávají totiž zvuk ani teplo a radar je nezachytí. Časový zámek pak náklad uvolnil nad sousedním územím. To za tři měsíce už spolu s vysíláním audio nahrávek skrz tlampače u hranic bude trestné.

Uprchlíci se bouří

Proti se postavily právě organizace sdružující severokorejské uprchlíky. Zákon kritizuje i lidskoprávní aktivista a uprchlík Pak Sang-hak. „Vytvořili nespravedlivý zákon, který Severokorejcům odpírá právo na informace a zakrývá jejich oči a uši. Je to nepředstavitelné. Ode dneška už Jižní Korea není zemí svobodné demokracie.“

Ten z totalitního státu uprchl před dvaceti lety poté, co zachytil jeden z tehdejších letáků o životě na jihu. Sám pak začal do domovské země balóny posílat. V roce 2013 získal Cenu Václava Havla za kreativní disent. Rozhodnutí Soulu nehodlá respektovat.

„I když nás pošlou do vězení nebo nám dají pokutu 30 milionů wonů (594 tisíc korun), stále budeme posílat letáky do KLDR, protože Severokorejci mají právo znát pravdu,“ prohlásil aktivista.

Úřady už aktivistům odebraly jejich povolení, ti se chtějí bránit soudně s tím, že jde o prověřený roky fungující systém, i když se jeho skutečný účinek nedá změřit. Zpětná vazba ze Severní Koreje neexistuje, takže se nedá zjistit, kolik balonů doletí do cíle ani kolik letáků se skutečně dostane k lidem.

Jihokorejská opozice krok kritizuje s tím, že jde příliš na ruku vládnoucí garnituře KLDR. Přichází totiž jen půl roku poté, co sestra Kim Čong-una Kim Jo-čong varovala, že posílání balónů může vážně ohrozit mírový proces.