Jednou za třicet let se setkají v Jeruzalémě. Věřící naráz slaví Ramadán, Pesach i Velikonoce, svátky doprovází napětí

Horizont ČT24: Ramadán, Pesach a Velikonoce v Jeruzalémě (zdroj: ČT24)

Židé, muslimové a křesťané si letos v Izraeli připomínají nejvýznamnější svátky svých vyznání. Svátky ve městě, jež považují všechna tři náboženství za svaté, probíhají navíc v neobvyklém souběhu, který kontrastuje s vášněmi a násilím uprostřed Jeruzaléma po razii izraelské policie na Chrámové hoře.

Jeruzalém je duchovní metropolí, na kterou si tradičně činí nárok největší monoteistická náboženství světa: judaismus, křesťanství a islám. Téma dostává ostré kontury především během nejvýznamnějších svátků každého z těchto tří vyznání, čili v židovském Pesachu, křesťanských Velikonocích a muslimském Ramadánu.  

„Jednou zhruba za tři desítky let se stane to, že se tři kalendáře, které se běžně pohybují proti sobě – jeden je lunární, další lunisolární a další běžný křesťanský – sejdou v momentu, kdy tato náboženství, která si kladou určité nároky na Jeruzalém, mají své nejdůležitější svátky,“ uvedl v pořadu Interview ČT24 reportér a bývalý blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Zmínil, že v tuto chvíli se nacházíme v polovině Ramadánu, který začal zhruba před čtrnácti dny, „což je vždy velice kritické období kdekoliv na Blízkém východě.“ Do toho přicházejí navíc další dva svátky, které se potkávají častěji – židovský Pesach a křesťanské Velikonoce. „To všechno se koncentruje do úzkých uliček Jeruzaléma.“    

Reportér Jakub Szántó o situaci na Blízkém východě v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Intenzivní modlitby i nervozita

„Ramadán je svatý měsíc. Je věnovaný intenzivnějším modlitbám, lidé zažívají daleko větší náboženský zápal, i lidé kteří běžně takoví nejsou,“ dodal Szántó. „Nikdo nejí od úsvitu do soumraku, což znamená, že je tam velké množství lidí, kteří jsou nervózní, protože hladovějí, ten režim je poměrně složitý – někteří lékaři říkají, že to je dobře, někteří, že ne, ale v každém případě po celém muslimském světě narůstá množství lidí, kteří například nabourají nebo dochází k nějakým střetům. Je to období, kdy mají všichni napnuté nervy.“

Podobně se v pořadu Horizont ČT24 vyjádřil i bývalý velvyslanec v Izraeli Michael Žantovský, podle kterého se podobné střety opakují. „Je to zvláště vypjaté, pokud dojde k překrytí svátků Pesach a Ramadánu – náboženská horlivost spojená s hladověním a náboženskou rétorikou vede k projevům psychické vypjatosti,“ uvedl s tím, že je otázkou, jestli se podaří udržet napětí ve snesitelné míře, nebo jestli propukne ve střety se smrtelnými následky. 

Ramadán navzdory tomu, že je obdobím půstu, bývá nazýván také měsícem radosti, štědrosti a společné modlitby. V něm má ústřední pozici jeruzalémská mešita al-Aksá – místo, odkud měl vykonat zázračnou pouť do nebe prorok Mohamed.

„Bůh ustanovil mešitu al-Aksá jako třetí, kam by měli věřící poutníci zavítat. Zmiňuje se o tom ve svatém Koránu,“ vysvětluje představený mešity Omar Kisuání. Každá intervence, například vstup nezvaných jinověrců na Chrámovou horu, je zvenčí vyznavači islámu považována za svatokrádežnou, a to především v postním měsíci. 

Židovský Jeruzalém v polovině tohoto týdne finišoval také s přípravami před začátkem Pesachu. „Nakupujeme košer jídlo a připravujeme se i ve svých myslích, ve svých přáních, abychom neodstranili věci světské jen ze svých domovů, ale také ze svých srdcí,“ uvádí ultraortodoxní věřící z Jeruzaléma Šmuly Eldad. Nejstarší svátky judaismu, nejen toho ortodoxního, si připomínají historický přechod Hospodinem vyvoleného národa z egyptského otroctví do svobody v zaslíbené zemi: putování, které provázely velké naděje ale i četné boje.

S blížícím se vrcholem Velikonoc na konci týdne město ožívá i davy křesťanských poutníků z celého světa, kteří každoročně přicházejí, aby si připomněli poslední dny a hodiny života Ježíše Krista i jeho vzkříšení. „Krásná Květná neděle a nádherné počasí. Ježíšův duch je všude kolem nás. Takže nemůžeme být šťastnější,“ podotýká poutnice ze Slovinska Maria Crekarceová.

Štěstí, které sdílejí souvěrci, ale nyní ostře kontrastuje se spory a střety, které se ve městě, miliardami lidí považovaném za svaté, aktuálně rozhořely. Izraelská policie v noci na středu pronikla do mešity al-Aksá, kde se střetla s Palestinci. Podle informací agentury AP policisté následně pozatýkali asi 350 osob. Palestinský Červený půlměsíc uvedl, že při policejním zásahu bylo zraněno padesát lidí.