Izrael zasáhl v Gaze sídlo turecké agentury a uzavřel přechody. Reaguje na útok raketami

Izrael reaguje na útoky. V Gaze zasáhl sídlo turecké agentury a uzavřel přechody (zdroj: ČT24)

Eskalace násilí u hranic s palestinskou Gazou přiměla Izrael kromě vojenské odpovědi i k dalšímu odvetnému kroku. Ministerstvo obrany oznámilo, že na časově neupřesněnou dobu uzavřelo hraniční přechody s pásmem a oblasti rybolovu podél břehů této palestinské enklávy.

Z palestinského Pásma Gazy bylo vypáleno na Izrael dvě stovky raket. Izraelská armáda oznámila, že část střel z Gazy zneškodnila protiraketová obrana. V izraelských městech a vesnicích v blízkosti pásma se rozezněly poplašné sirény a lidé se schovali. Palba z palestinského území podle upřesněných informací zdravotníků těžce zranila jednu izraelskou ženu a lehce dva muže.

Při následném protiútoku podle ministerstva zdravotnictví v Gaze přišli o život dva Palestinci ve věku 22 a 25 let a čtrnáctiměsíční dítě, jehož matka později také podlehla utrpěným zraněním. Dalších 13 lidí bylo zraněno. Při izraelském náletu byla také v Gaze zasažena šestipatrová budova, v níž měla sídlo i odbočka turecké tiskové agentury Anadolu. Ankara zničení kanceláří agentury odsoudila.

Premiér Benjamin Netanjahu svolal ke konzultaci náčelníka generálního štábu a šéfa národní bezpečnostní rady.

Mluvčí Hamásu Abdel Latif al-Qanúa se za hnutí k útoku nepřihlásil. Sdělil jen, že „vzdor proti zločinům okupace bude pokračovat a nedovolí prolévat krev našich lidí“. K části vypálených raket na město Aškelon se přihlásila Palestinská demokratická fronta pro osvobození Palestiny.

Bezpečnostní zdroje z Gazy oznámily, že Izraelci při odvetě zasáhli tři cíle v pásmu. Pálili na ně z letadel a z tanků. Izraelská armáda tvrdí, že se při protiútoku zaměřila na odpalovací základny organizací Hamás a Islámský džihád.

Na vyhrocenou situaci v dané oblasti zareagovala i Evropská unie, která vyzvala k „okamžitému zastavení“ ostřelování Izraele z palestinského Pásma Gazy. Zesílené snahy o uklidnění situace oznámil Egypt, který už při minulých vzplanutích násilností zprostředkovával příměří mezi oběma stranami.

„Je naléhavě nutné napravit tuto nebezpečnou situaci v zájmu ochrany životů civilistů,“ citovala agentura AFP z prohlášení mluvčí unijní diplomacie Maji Kocijančičové. „Izraelci a Palestinci mají právo žít v míru, bezpečí a důstojnosti,“ napsala mluvčí a zdůraznila, že „jen politické řešení může ukončit násilí. Snahy vyvíjené Egyptem k uklidnění situace zasluhují plnou podporu Evropské unie“.

Raketové útoky z Gazy odsoudily i Spojené státy. „Vyzýváme ty, kteří jsou za toto násilí zodpovědní, k okamžitému ukončení této agrese,“ uvedla mluvčí amerického ministerstva zahraničí Morgan Ortagusová. „Stojíme za Izraelem a plně podporujeme jeho právo na sebeobranu proti těmto odporným útokům,“ dodala.

Blíží se Ramadán a Den nezávislosti

Konfrontace následuje po pátečních bouřlivých demonstracích na hranici mezi Izraelem a Gazou. Při nich přes pět tisíc palestinských demonstrantů střílelo na izraelské vojáky a dva z nich zranilo.

Armáda židovského státu odpověděla náletem, při němž zabila čtyři demonstranty. Dva z nich patřili k ozbrojenému křídlu Hamásu, dva byli civilisté. Organizace hned v pátek pohrozila odvetou.

Napětí se stupňuje před muslimským svatým měsícem Ramadánem, který začíná v neděli, a před izraelským Dnem nezávislosti, který připadá na středu. Klid zbraní se od března snaží dojednat egyptští diplomaté, zatím neúspěšně.

Blíží se také finále mezinárodní písňové soutěže Eurovize, které bude Izrael hostit v polovině května, připomněla agentura AP. Tvrdé boje by podle ní mohly zastínit tuto událost a případně odradit i zahraniční návštěvníky.

V Gaze žijí asi dva miliony Palestinců. Hospodářství pásma trpí letitou blokádou ze strany Izraele a Egypta a nedávnými omezeními dodávek zahraniční pomoci. Nezaměstnanost podle Světové banky dosahuje 52 procent a většinu obyvatel sužuje chudoba.

Izrael odůvodňuje blokádu nutností zamezit dodávkám zbraní pro Hamás. Ten v posledních deseti letech vedl proti Izraeli tři války.

U hranice Pásma Gazy se již od loňského března konají protesty, nejsilnější jsou vždy v pátek. Palestinci se jimi snaží vymoci ukončení blokády palestinského Pásma Gazy, kterou Izrael zavedl v roce 2007, když se vlády nad tímto územím ujalo radikální hnutí Hamás. Rovněž chtějí upozornit na právo návratu Palestinců do původních domovů v dnešním Izraeli. Od začátku demonstrací Izraelci podle agentury AFP zabili téměř 270 Palestinců, o život přišli rovněž dva izraelští vojáci.