Izrael obvinil exministra energetiky ze špionáže pro Teherán. Kontakty s Íránci navázal Segev v Africe

Zpravodaj ČT Szántó o špionáži pro Írán: Segev je velmi barvitou postavou (zdroj: ČT24)

Bývalý izraelský ministr pro energetiku Gonen Segev byl obžalován ze špionáže pro Írán, tedy úhlavního nepřítele židovského státu. Podle izraelské kontrarozvědky Šin Bet Segeva rekrutovala íránská zpravodajská služba. Někdejší izraelský zákonodárce byl zatčen v květnu během návštěvy Rovníkové Guineje, odkud byl vydán do židovského státu.

Jeruzalémská okresní prokuratura Segeva obžalovala z napomáhání nepřátelskému státu, špehování a předávání informací nepříteli.

Vystudovaný lékař Segev zastával mezi lety 1992 až 1995 post izraelského ministra energetiky. V roce 2005 byl odsouzen na pět let za to, že se snažil propašovat z Nizozemska do Izraele 30 tisíc tablet extáze a za zfalšování diplomatického pasu. Na svobodu se dostal už v roce 2007, uvádí izraelský list Haarec.

Segev žil v posledních letech v Nigérii, kde mohl vykonávat lékařskou činnost, která mu byla v Izraeli zakázána. Letos v květnu se pak přestěhoval do Rovníkové Guiney. Místní policie jej předala Izraeli poté, co muže odmítla přijmout kvůli jeho záznamu v trestním rejstříku. Zatčen byl okamžitě po příjezdu do Izraele kvůli informacím, jež naznačovaly, že komunikoval s íránskými tajnými službami a pomáhal jim v protiizraelských aktivitách.

Z vyšetřování policie a izraelské agentury pro vnitřní bezpečnost vyplynulo, že Segeva rekrutovaly íránské zpravodajské služby. K prvním kontaktům došlo údajně v roce 2012 na íránském velvyslanectví v Nigérii. Segev se pak měl sejít se svými kontakty dvakrát přímo v Íránu. S íránskými agenty si také údajně posílal šifrované zprávy.

Segev se prý snažil naverbovat další Izraelce

Íránské zdroje údajně informoval o záležitostech týkajících se izraelské energetiky, zabezpečení i činitelích pracujících v oblasti obrany, ale i v politice, píše Haarec. Za účelem získání informací udržoval Segev kontakt s Izraelci zaměstnanými v oblasti obrany, bezpečnosti a diplomacie.

Tyto Izraelce se navíc snažil spojit se svými íránskými zdroji, když tvrdil, že jsou ve skutečnosti podnikatelé. Část spisu zůstala utajena. Podle Segevových právníků obžaloba „vykresluje jiný obrázek než (nastínila) Šin Bet v prohlášení“.

„Je to velmi citlivé téma. Obvinění ze špionáže někoho takto postaveného, jako byl bývalý izraelský ministr – a obzvlášť pokud jde o špionáž vůči Íránu – je opravdu něco, co tady v Izraeli neproběhlo několik desetiletí,“ upozornil zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Od íránské islámské revoluce v roce 1979, kdy kontrolu nad Íránem převzali radikální duchovní, íránští vůdci opakovaně hovořili o zničení Izraele, který považují za okupanta muslimského území. Izraelská vláda vnímá Írán jako hrozbu a zdůrazňuje, že nelze dopustit, aby měl jaderné zbraně.