Izrael chce prodat stovky starých tanků, mimo jiné poprvé v dějinách do Evropy

Izrael vede jednání se dvěma státy o prodeji stovek tanků Merkava 2 a Merkava 3, které by zakrátko mohly být vyvezeny do Evropy. Tanky byly nedávno vyřazeny z izraelských sil a byly uloženy ve skladech, ale po vypuknutí obnovené války Ruska proti Ukrajině a oživení poptávky po obrněncích byly otestovány a shledány vhodnými k prodeji, napsal internetový deník Ynetnews s odkazem na činitele izraelského ministerstva obrany.

Izraelské ministerstvo obrany vzhledem k citlivosti jednání neupřesnilo jména zájemců o více než dvě stě izraelských tanků, jeden z nich je však v z Evropy. Chystaná transakce vyžaduje souhlas Pentagonu, protože některé součástky pocházejí z USA. Konečná dohoda by ale mohla být hotová relativně brzy, přibližně během tří měsíců, uvedl list. Dodal, že všechny uložené tanky by mohly být prodány za několik desítek milionů dolarů, což je „zanedbatelná částka“ v porovnání s cenami nových západních tanků, na jejichž zhotovení je nutné pár let počkat.

Připomněl, že v předchozí dekádě ministerstvo obrany nabízelo nové tanky Merkava 4 přímo z výrobní linky přibližně za čtyři miliony dolarů za kus (asi 87 milionů korun). Touto nejmodernější verzí, která je vybavena aktivní ochranou před protitankovými střelami, jsou nyní vyzbrojeny všechny aktivní tankové jednotky izraelských sil, tedy 401., 188. a 7. brigáda. Některé starší tanky Merkava byly přesunuty k záložním jednotkám, včetně 10. brigády, avšak většina vyřazených tanků, více než dvě stě kusů, spočívá ve skladech.

Armáda zprvu hleděla na možnost jejich uplatnění v cizině skepticky a zvažovala prodej do starého železa, ale zájem o staré tanky začal stoupat od poloviny loňského roku, a tak ministerstvo obrany nechalo staré tanky zkontrolovat a shledalo je schopnými služby. A Evropa v současnosti zažívá závody ve zbrojení, jaké tu nebyly od druhé světové války, například německý obranný rozpočet se ztrojnásobil, argumentují podle listu izraelští představitelé. 

Horizont ČT24: Prodej Izraelských tanků Merkava (zdroj: ČT24)

Izrael si Merkavy vždy chránil

„Zájem o izraelské zbraně je obrovský. Nárůst je za posledních sedm let dvojnásobný, takže Izrael měl v tom minulém roce vyvézt zbraně za víc než dvanáct miliard dolarů (261 miliard korun),“ přiblížila ředitelka Herzlova centra Irena Kalhousová.

Tank Merkava je podle ní do určité míry „symbol izraelské odolnosti“, takže si ho Jeruzalém velmi chránil a nevyvážel ho. Jedná se tím pádem o důležitý zlom nejen pro izraelský obranný průmysl.

„V momentě, kdy státy začnou být do určité míry závislé na izraelských zbraňových systémech, prohloubí to spolupráci na mnoha dalších úrovních. Ekonomické, diplomatické i politické. Bude velmi zajímavé sledovat, která evropská země se stane nákupčím izraelských tanků,“ řekla Kalhousová.

Zároveň připustila možnost, že se tanky Merkava nakonec dostanou do rukou ukrajinských tankistů, protože Kyjev stále čeká na dodávky amerických strojů, a evropské státy je nejsou schopné vyrábět  v dostatečném množství a dostatečně rychle.

Ukrajina podle ní nutně potřebuje tanky a Izrael má velké množství volných tanků Merkava 2 a Merkava 3. Zatím však lze pouze spekulovat, jestli je daná evropská země předá Kyjevu, nebo zda je dokonce Izrael prodá přímo Ukrajině.