Izrael chce důkladně vyšetřit to, že jeho vojáci v Gaze zastřelili tři rukojmí. Unesení muži údajně mávali bílou vlajkou

Události: Izraelci demonstrují po neúmyslném zabití rukojmí (zdroj: ČT24)

Izraelská armáda v severní čtvrti města Gaza omylem zastřelila tři rukojmí, které špatně identifikovala jako hrozbu. Armáda hodlá incident důkladně vyšetřit. Podle prvních informací se trojici podařilo zřejmě uprchnout ze zajetí. Když je izraelští vojáci spatřili, byli prý muži do pasu nazí a mávali bílou vlajkou, vojáci na ně ale přesto údajně začali střílet. Před sídlem ministerstva obrany v Tel Avivu demonstrovaly po incidentu stovky lidí.

Izraelská armáda uvedla, že vojáci rukojmí zabili ve čtvrti Šudžája poté, co muži vyšli z budovy pár desítek metrů od jejich pozic s bílou vlajkou na tyči či klacku. Považovali je za možné sebevražedné teroristy. „Je to tragický incident, Izraelské obranné síly nesou odpovědnost,“ uvedl o střelbě armádní mluvčí Daniel Hagari. Incident podle něj bude důkladně vyšetřen.

Politování nad tragickým incidentem v sobotu vyjádřil izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který na tiskové konferenci prohlásil, že osud zabitých rukojmí je „srdcervoucí“. „Už byli na dosah záchraně a pak přišla katastrofa,“ řekl.

Premiér zároveň odmítl přímo komentovat zprávy o tom, že se v pátek večer sešli k jednáním šéf tajné služby Mosad David Barnea a katarský premiér Muhammad bin Abdar Rahmán Sání. Podle agentury Reuters mohla být důvodem schůzky snaha o uzavření dalšího příměří s možnou výměnou izraelských rukojmí držených Hamásem za palestinské vězně.

V Tel Avivu se už v pátek pozdě večer po incidentu shromáždily stovky lidí. Lidé demonstrovali před sídlem ministerstva obrany s fotkami svých blízkých, které nadále drží v zajetí teroristické hnutí Hamás. Blízcí unesených a jejich příznivci po vládě premiéra Netanjahua žádají větší úsilí o propuštění lidí, které Hamás unesl.

Podobné protesty mohou potenciálně změnit přístup izraelské vlády, uvedl zpravodaj ČT Jan Šilhan. „Izraelská armáda a politické vedení dlouhodobě měly za to, že se situace kolem Pásma Gazy nevyřeší diplomaticky,“ uvedl. „V posledních dnech se ale zdá, že by přece jenom izraelské vedení mohlo vyslechnout ‚volání ulice‘,“ prohlásil. Poslední incident totiž ukazuje, že během operace může docházet k chybám a bylo by možná vhodné zkusit jiný přístup.

Jan Šilhan o náladách v Tel Avivu (zdroj: ČT24)

Trojice mužů, které izraelské síly zabily, byla identifikována jako Jotam Haim, kterého teroristické hnutí Hamás uneslo z kibucu Kfar Aza, Samar Talalka unesený z kibucu Nir Am a student a syn íránských rodičů Alon Lulu Šamriz z kibucu Kfar Aza.

Podle informací serveru Times of Israel byl osmadvacetiletý Haim bubeníkem v heavymetalové kapele Persephore. Talalka pracoval v kibucu Nir Am v místní líhni, bylo mu dvacet dva let. Šestadvacetiletý Šamriz studoval počítačové inženýrství.

Zpravodaj ČT David Borek vedl koncem listopadu s matkou Šamrize rozhovor. „Každý den na něj myslím. Pokaždé, když ráno vstávám, tak si říkám, že třeba tohle je ten den, kdy se vrátí. V noci to bývá horší. Vkrádají se myšlenky, že další den je za námi a on se nevrátil. Nejtěžší bývají pátky a soboty, o šabatu,“ vyprávěla tehdy Dikla Šamrizová. Alon Šamriz si naposledy před svým únosem psal s bratrem Jonatanem. „Přicházejí k našemu pokoji,“ uvedl v jedné z posledních zpráv.

Jeden z mužů údajně mával bílou vlajkou, armáda slibuje důkladné vyšetření

Z informací poskytnutých mluvčím armády Hagarim vyplývá, že se trojici zřejmě podařilo ze zajetí Hamásu uniknout. Armáda se podle něj domnívá, že tři osoby „uprchly nebo byly opuštěny teroristy, kteří je drželi v zajetí“, když se k nim přiblížily izraelské síly.

První detaily vyšetřování zveřejněné mimo jiné serverem Times of Israel popisují, jak mělo k incidentu dojít. Jeden z vojáků nasazených ve čtvrti Šudžája údajně identifikoval tři podezřelé postavy vycházející z nedaleké budovy. Všechny tři prý byly do pasu nahé a jedna z nich nesla tyč nebo klacek s improvizovanou bílou vlajkou. Voják měl údajně za to, že se jedná o pokus Hamásu vtáhnout Izraelce do pasti, zvolal: „Teroristé!“ a zahájil palbu.

Dva muži nejspíše zemřeli okamžitě, třetí se prý se zraněními stáhl zpět do budovy, ze které vyšel. Velitel jednotky měl přikázat zastavit palbu, vojáci okolo prý zaslechli hlas volající hebrejsky o pomoc. Třetí muž měl po chvíli opět zamířit ven a údajně byl zastřelen dalším z vojáků.

Voják, který okamžitě zahájil palbu, tak učinil proti protokolům, stejně jako druhý voják, který zabil třetího muže, uvádí server. Izraelské obranné síly přesto uvedly, že chápou, co k tomu vojáky vedlo. V Pásmu Gazy se údajně často setkávají se zdánlivě neozbrojenými civilisty, kteří se ukázali být sebevražednými útočníky opásanými výbušninami. „Jedná se o oblast, kde se vojáci střetli s mnoha teroristy, včetně sebevražedných atentátníků,“ řekl Hagari.

Izraelské obranné síly uvedly, že nikdy nepočítaly s tím, že by se v bojové zóně mohly setkat s volně se pohybujícími rukojmími. Vojáci v Pásmu Gazy ihned po incidentu obdrželi nové protokoly zohledňující tyto případy.

„Rozhodně to nevrhá dobré světlo na tuto akci izraelské armády,“ prohlásil bezpečnostní expert z Masarykovy univerzity v Brně Miroslav Mareš. „Na druhé straně se v izraelsko-arabském konfliktu stala spousta selhání, spousta problémů a nemyslím si, že to bude nějaká zásadní věc,“ dodal. Zabití rukojmí a dalších událostí, jako jsou údajná zabití místních novinářů, může ale využít palestinská propaganda, myslí si Mareš.

Miroslav Mareš o incidentu s rukojmími (zdroj: ČT24)

Šudžája je dlouhodobě považována za klíčovou baštu Hamásu, kde se nacházejí některé z jeho nejelitnějších jednotek a nejtěžší obrana. Oblast, kde byla trojice zabita, se nachází nedaleko místa, kde se ve středu odehrála smrtící bitva, při níž bylo zabito deset izraelských vojáků, včetně dvou vysoce postavených velitelů.

Izrael zahájil válku proti teroristickému hnutí Hamás, jež vládne v Pásmu Gazy, poté, co Hamás 7. října zaútočil na Izrael, zabil asi dvanáct set lidí a dalších více než dvě stě jich unesl do Pásma Gazy. Část rukojmí byla propuštěna výměnou za palestinské vězně v rámci týdenního příměří na konci listopadu. Palestinské úřady ovládané Hamásem tvrdí, že od začátku izraelských úderů v Pásmu Gazy zemřelo bezmála 19 tisíc lidí. Údaj ovšem není možné bezprostředně ověřit.