Izrael a palestinský Islámský džihád se dohodly na příměří. Zanedlouho však přiletěly z Gazy další rakety

V Pásmu Gazy a okolí platí příměří (zdroj: ČT24)

Izrael a radikálové ze skupiny Islámský džihád se dohodli na příměří v Pásmu Gazy a jejím okolí. Krátce po vyhlášení bylo sice porušeno vypálením několika raket na Izrael, ale od tohoto ranního incidentu klid zbraní trvá. Izrael proto odpoledne zrušil bezpečnostní opatření v blízkosti Pásma Gazy, otevřel znovu hraniční přechody a zrušil omezení pro palestinské rybáře.

Podle médií začalo příměří platit v 05:30 místního času (04:30 SEČ). Jen několik hodin poté bylo ale na jih Izraele vypáleno pět raket, uvedla izraelská armáda s tím, že dvě rakety zachytil protiraketový štít. 

Bilance předchozích útoků proti radikálům v Pásmu Gazy, které Izrael zahájil v úterý, podle Palestinců stoupla na 34 mrtvých a 111 zraněných. Na izraelské straně utrpěli zranění od šrapnelů či skla tři lidé. Mezi palestinskými oběťmi je 18 radikálů, osm dětí a tři ženy.

Příměří mezi skupinou Islámský džihád a Izraelem pomohl dojednat Egypt. Podle listu The Times of Israel při jednání o příměří souhlasila palestinská skupina Islámský džihád, že přestane odpalovat na izraelské území rakety a že zajistí, aby protesty podél hranice Pásma Gazy s Izraelem byly pokojné.

Izrael podle listu naopak slíbil, že nebude podnikat cílené útoky na členy Islámského džihádu a přestane střílet na protestující na hranicích.

Krátce před příměřím zahynulo osm lidí

Několik hodin před zveřejněním informace o příměří zahynulo při izraelském útoku na město Dajr al-Balah osm lidí. Podle palestinských úřadů šlo o členy jedné rodiny, mezi nimiž byla i jedna žena a jedno dítě. Útok si vyžádal také dvanáct zraněných. Podle izraelské armády byl jednou z obětí velitel Islámského džihádu Rasmí abú Malhús, který velí právě raketovým útokům.

Izraelská armáda své útoky v Pásmu Gazy, které míří i na soukromé domy, hájí. Jak ve čtvrtek uvedl mluvčí izraelské armády Jonatan Konrikus, velitelé Islámského džihádu své domy využívají i jako sklady zbraní, čímž z nich dělají legitimní cíle.

Střety začaly v úterý, kdy izraelská armáda zabila při útoku na dům v Pásmu Gazy jednoho z vůdců Islámského džihádu. Tato skupina pak vypálila na Izrael na 450 raket.

Po 48hodinových bojích zrušila armáda omezení vyhlášená předtím ve městech a vesnicích u hranice s Pásmem Gazy. Znovu otevřeny jsou hraniční přechody Erez a Kerem Šalom a palestinští rybáři mohou opět vyplouvat na moře do vzdálenosti 27 kilometrů od břehů. Vzhledem k trvajícímu klidu policie znovu nechala zprůjezdnit silnice na jihu Izraele.

O chystaném příměří se spekulovalo již ve středu, kdy generální tajemník Islámského džihádu Zijád Rušdí Nachala zveřejnil podmínky ukončení útoků. V úterý zabil Izrael jednoho ze členů vedení Islámského džihádu Bahá abú Attu. V odvetě za jeho smrt od úterý z Pásma Gazy vypálili na Izrael nejméně 400 raket.