Houbaři ve Švédsku mohou měřit černobylskou radioaktivitu

Švédský úřad pro jadernou bezpečnost vyzval houbaře ke spolupráci při měření radioaktivity ze spadu po havárii jaderné elektrárny v ukrajinském Černobylu. Její reaktor vybuchl před 38 lety. Sběrači hub teď mají podle výzvy zaslat švédskému úřadu k testování vzorky letošních hub, informuje agentura AP.

Švédský úřad pro jadernou bezpečnost chce ke svému výzkumu využít silnou tradici sběru hub a dalších darů lesa ve skandinávské zemi. Cílem měření je zmapovat úrovně radioaktivního cesia-137 v houbách, který se v nich nachází i v důsledku skoro čtyřicet let staré havárie sovětské jaderné elektrárny.

Pokud se budou chtít do výzkumu zapojit, mají houbaři podle instrukcí úřadu zasílat ve dvojím obalu vzorky s nejméně sto gramy čerstvých jedlých hub. Pokud jsou houby sušené, stačí jen dvacetigramový balíček, instruoval úřad. Nesdělil ale, kdy budou k dispozici výsledky měření.

Úřad houbaře žádá také o podrobnosti týkající se lokality nálezu. Lidé nicméně nemusí prozrazovat místa výskytu vzácných lišek, ujistil tamní výzkumník Pål Andersson. Taková místa totiž bývají často rodinným tajemstvím, dodává AP.

Radioizotop cesia s poločasem rozpadu kolem třiceti let vzniká při štěpení jader uranu-235 v jaderných reaktorech a je jedním z hlavních látek v radioaktivním spadu. Může se hromadit v organismu a je považován za rizikový.

Bezprostředně po černobylské havárii z 26. dubna 1986 zemřely desítky lidí. Dlouhodobá bilance obětí je však neznámá. Radioaktivní spad se rozšířil po celé Evropě. Švédské úřady byly první, které ho zaznamenaly. Posléze přinutily tehdejší sovětské úřady, které se snažily katastrofu utajit, aby po několika dnech o havárii informovaly.