Fiala se v Ghaně sešel s viceprezidentem, dohodli se na další obranné spolupráci

Český premiér Petr Fiala (ODS) se v Akkře sešel s ghanským viceprezidentem Mahamuduem Bawumiou a dohodli se na pokračování obranné spolupráce mezi oběma zeměmi. Připomněl, že Praha do země dodá letadla L-39NG a také české palné zbraně. Jako nová perspektivní odvětví vnímá český premiér důlní a energetický průmysl. Fiala také zahájil ghansko-české obchodní fórum. Ghanu označil za jednoho z klíčových obchodních partnerů Česka v subsaharské Africe. Zároveň uvedl, že nastal čas posunout vzájemné ekonomické vztahy na novou úroveň.

Fiala vyzdvihl, že Ghana hraje důležitou roli při stabilizaci celého regionu. „Česká republika dodává vojenské vybavení do Ghany a cvičí piloty. Pomáháme při modernizaci vašich ozbrojených složek. Tímto způsobem přispíváme k větší bezpečnosti vašich občanů,“ řekl na setkání s viceprezidentem Bawumiou. „Nyní máme dva nové projekty: dodávku šesti letounů L-39NG a pušek české výroby.“

Fiala Ghanu rovněž ocenil jako zemi, která se rozhodla pro ekonomické reformy, což přináší nové možnosti. „Česká republika například staví v Ghaně mosty či nemocnice,“ upozornil český premiér. Při schůzce s viceprezidentem navrhl i jednání o nové dohodě o letecké dopravě.

V Ghaně také působí čeští lékaři v rámci mise Medevac. Návštěvu nemocnice a setkání s členy programu Medevac, kteří do Ghany jezdí provádět komplikovanější zákroky i školit své ghanské kolegy, má český premiér také na programu. „Ghanská vláda oceňuje příspěvek Česka našemu zdravotnictví prostřednictvím mise Medevac, která nám zpřístupnila zdravotní péči,“ podotkl Bawumia. 

Obchodní fórum přilákalo desítky firem

Na obchodním fóru v Akkře bylo zastoupeno bezmála dvacet firem z Česka, zejména z obranného či zdravotnického průmyslu, a přes padesát firem se registrovalo na ghanské straně.

Podnikatelé i politici vidí v této západoafrické zemi příležitosti i přesto, že loni vyhlásila státní bankrot a nesplácí závazky. „Ghana dělá všechno pro to, aby začala plnit mezinárodní závazky a všechny podmínky, které má. A je zde velmi dobrý předpoklad, že se to během několika dalších měsíců významně spraví,“ prohlásil Fiala.

Fiala Česko představil jako spolehlivou, otevřenou zemi s dlouhou tradicí kvalitní výroby, která má rozvinutý automobilový či obranný průmysl. Uvedl, že mezi další úspěšná odvětví v Česku patří strojírenství, informační technologie, vyspělá elektronika nebo chemický a farmaceutický průmysl.

Ghana vidí možnost investic v zemědělství či technologiích

Prezident ghanského Svazu průmyslu Humphrey Ayim-Darke uvedl, že bilaterální obchodní vztahy Česka a Ghany sahají do 60. let 20. století a že Česká republika přispěla k socioekonomickému rozvoji země. Prostor pro investice v Ghaně spatřuje například v dodávkách zemědělské techniky či do nových technologií.

Africká země s přibližně 32 miliony obyvatel patří mezi pětici nejdůležitějších českých obchodních partnerů v regionu. Loni tam české firmy vyvezly podle serveru businessinfo.cz zboží za více než půl miliardy korun, především konstrukcí a jejich částí a dalších výrobků z kovu, výpočetní techniky, ale také kočárky, hračky nebo lékařské a veterinární přístroje. Opačným směrem putovalo ovoce, kaučuk, kakao, ale i ryby či dřevo.

Fiala do Akkry, která je jeho předposlední zastávkou na týdenní cestě po subsaharské Africe, přiletěl ve středu z Keni. Večer premiér odletí do Pobřeží slonoviny.