Evropská komise podle mluvčího včas vyzve Polsko k zaplacení sankcí kvůli Turówu

Evropská komise vyzve Polsko „včas“ k zaplacení sankcí uložených Soudním dvorem EU ve sporu o hnědouhelný Důl Turów. Uvedl to její mluvčí. Soud na jaře nařídil Polsku, aby zastavilo činnost dolu na hranicích s Českem. Za neuposlechnutí hrozí vysoká pokuta.

Evropský soud nařídil Polsku, aby zastavilo činnost dolu Turów, již na konci května. Varšava toto rozhodnutí ignorovala a soud proto 20. září rozhodl o pokutě ve výši půl milionu eur (asi 12,7 milionů korun) denně, dokud těžbu nezastaví.

„V praxi bude Komise tuto částku vyžadovat v rámci příslušné procedury. Výzvy k úhradě se posílají v jistých intervalech. Nevím přesně, kdy tuto výzvu pošleme do Polska, ale bude to včas. Zatím budeme sledovat, zda v Polsku respektují rozhodnutí soudu,“ uvedl mluvčí Komise.

Česko zažalovalo Polsko u Soudního dvora Evropské unie kvůli rozhodnutí prodloužit dolu povolení k těžbě. Podle české strany důl ohrožuje zásoby pitné vody v tuzemských obcích.

Česko-polská dohoda se odkládá

Polská strana odmítla těžbu přerušit s odvoláním na zachování energetické bezpečnosti země. Tamní představitelé proto nabídli obyvatelům českých obcí finanční kompenzaci.

Vyjednavačům se ale dohodu nepodařilo uzavřít a jednání v minulém týdnu skočila. Podle polského ministra zahraničí Marcina Przydacze není důvod v jednání pokračovat, protože česká strana nemá z vnitropolitických důvodů zájem dohodu dotáhnout do konce.

Tuzemský ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) dříve prohlásil, že témata k Turówu jsou vyřešena a dohodu stačí jen podepsat. Jednání byla podle něj přerušena a ne ukončena.

Podle hejtmana Libereckého kraje Martina Půty (SLK) by měla dohoda zaručovat, že po celou dobu těžby nebudou překračovány limity dopadu na životní prostředí a že bude dostávat informace o stavu podzemních vod.

Těžba může trvat ještě třiadvacet let. Návrh smlouvy nicméně obsahuje možnost, že by ji Polsko mohlo po dvou letech vypovědět, což je pro Půtu nepřijatelné.