Erdogan s Orbánem v Budapešti utuží vztahy. Maďarsko navzdory EU chválí vznik bezpečné zóny v Sýrii

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan míří do Budapešti. Zúčastní se tam zasedání rady pro turecko-maďarskou spolupráci, které bude předsedat společně s premiérem Viktorem Orbánem. Projednají regionální i mezinárodní otázky. Očekává se i podpis některých dohod. Orbánova strana Fidesz propaguje myšlenku spřízněnosti Turků a Maďarů a snaží se s Ankarou vybudovat silnější ekonomické vztahy, připomíná server Hungary Today.

Erdogan se podle komuniké své kanceláře setká také se svým maďarským protějškem Jánosem Áderem a za účasti Erdogana a Orbána budou jednat maďarští a turečtí podnikatelé.

Turecký prezident v maďarské metropoli navštíví nákladně zrekonstruované mauzoleum osmanského básníka a společníka sultána Sulejmana I. Güla Baby, který zemřel během dobývání či krátce po dobytí Budína Turky v 16. století. V Maďarsku je známý jako Otec růží, protože podle legendy přinesl do země tyto květiny, patrně však jde jen o básnickou metaforu.

Budapešťské úřady také minulý měsíc podle maďarského tisku schválily otevření turecké soukromé základní a střední školy, kterou má zřídit a spravovat nadace blízká Erdoganovi. Škola má být určena nejen tureckým žákům, ale podle listu Hungary Today není jasné její financování ani role islámu ve výuce.

V Budapešti byla nedávno otevřena také první pobočka Turecké rady v Evropě. Za to Erdogan při říjnové schůzce v Baku poděkoval Orbánovi, stejně jako za maďarskou podporu Turecka na mezinárodní scéně.

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó nedávno v souvislosti s tureckou intervencí v Sýrii zdůraznil, že prioritou je, aby se nedostaly statisíce nebo miliony uprchlíků k jižní hranici Maďarska. Tím nedávno pohrozil Erdogan v případě, že EU bude stále kritizovat tureckou vojenskou operaci proti kurdským milicím.

Szijjártó dále uvedl, že Budapešť bude „ráda spolupracovat s Ankarou“ na tom, aby se rodiny syrských uprchlíků mohly přemístit do takzvané bezpečnostní zóny v Sýrii.

Kvůli budování tohoto pásma Turci vyhnali z pohraničního pásma kurdské ozbrojence. Invaze však vyhnala z domovů rovněž tisíce kurdských civilistů a Ankara kvůli svému postupu čelí ostré kritice Bruselu. Postoj maďarské diplomacie je tak v rozporu s unijním postojem, který nepovažuje návrat uprchlíků do Sýrie za bezpečný a nehodlá takový program financovat.

Postupné sbližování

Hungary Today označil vztahy s Tureckem za součást „východního otevření“, zahájeného Orbánovou vládou před osmi lety. Orbánova strana Fidesz také propaguje myšlenku spřízněnosti Turků a Maďarů coby potomků Attilových Hunů, kteří na rozdíl od jiných turkických kmenů nezamířili do Anatolie, ale přestěhovali se na Západ.

Podle pozorovatelů se Orbánova vláda snaží využít tyto sentimenty k budování silnějších ekonomických vztahů s Tureckem.

Budapešť a Ankara mimo jiné sdílejí podobné názory v energetice, o čemž svědčí, že v obou zemích Rusové stavějí nové bloky jaderných elektráren. Navzdory velkým plánům je ale současná obchodní bilance spíše skromná, z maďarského pohledu je Turecko až ve druhé desítce obchodních partnerů.