Důležitý přístav v Chersonu je zpátky v rukou Ukrajinců, kvůli škodám zůstává mimo provoz

Události: Chersonský přístav (zdroj: ČT24)

Přístav v Chersonu nemohou Ukrajinci využívat ani poté, co město dobyli zpět. Okupanti ho nechali těžce poničený – některé lodě odvezli, jiné vyhodili do povětří. Nyní čeká na opětovné zprovoznění, dříve než na jaře to ale nejspíš nebude, říká z místa reportér ČT Jan Šilhan.

Vladimir zná přístav jako málokdo. V jedné z odstavených lodí žije. Poklidné chytání ryb ale v březnu přerušila ruská plavidla. „Oni sem stříleli. Říkám, chlapci, nestřílejte sem. Poškodíte trup, vždyť ta loď už nevyjede,“ vypráví. 

Pro okupanty měl být přístav jeden z nejcennějších úlovků. S invazí se ale provoz přístavu zastavil – část zaměstnanců sama odešla, část odmítla pod Ruskem pracovat. „Zůstala tu ochranka, já, a to je vše. Pak už jen elektrikář a jedna směna z přístaviště,“ popisuje situaci v okupovaném Chersonu provozní ředitel přístavu Fjodor.

Podle místního vedení vojáci celkem pět lodí odvezli, dalších šest dopadlo ještě hůř. „Rusové prostě připluli na lodích, vjeli dovnitř, nastražili bomby na lodě, vyhodili je do povětří a odpluli,“ říká Fjodor. 

Jde o jeden ze dvou přístavů, které Ukrajinci kontrolují, ale které nemohou plně využívat. Nejen kvůli pokračujícím bojům nedaleko, ale i kvůli škodám, které tu okupace zanechala a nad kterými se voda ještě dlouho nezavře. 

Přístav kdysi zaměstnával 1500 lidí. V posledních letech už míň. Pro Cherson je přesto klíčovým podnikem, protože řídí provoz při ústí Dněpru do moře. Kdy přestane připomínat hřbitov plavidel, zatím vedení neví. „Záleží na tom, jestli najdeme způsob, jestli najdeme techniku, se kterou lodě vytáhneme,“ dodává Fjodor. Plně fungovat by loděnice mohly nejdřív na jaře.