Dánský ostrov Bornholm postihl blackout po výpadku transformátoru

Dánský ostrov Bornholm postihl v pondělí blackout kvůli výpadku transformátoru. Ostrov se nachází v Baltském moři nedaleko míst, kde výbuchy minulý týden poškodily potrubí plynovodů Nord Stream 1 a 2. O výpadku proudu na ostrově se čtyřiceti tisíci obyvateli informovala dánská veřejnoprávní mediální společnost DR. Blackout způsobil výpadek švédské trafostanice, která dodává elektřinu podmořským kabelem, uvedla později společnost E.ON.

Nic nenasvědčuje tomu, že by výpadek na ostrově Bornholm způsobilo poškození samotného kabelu, uvedl mluvčí švédské pobočky německé energetické firmy. Úřady předtím zprovoznily místní elektrárnu, která vyrábí elektřinu pro ostrov.

Podle dánského deníku Ekstrabladet se na ostrově v jihozápadním Baltském moři v 7:50 hodin ráno po výpadku proudu vše zastavilo. Zasaženy byly všechny oblasti ostrova. V 8:35 oznámila společnost BEOF, která dodává energii na ostrov, že došlo k přerušení kabelu mezi touto švédskou pevninou a dánským ostrovem.  V 9:34 oznámila provozní společnost TREFOR prostřednictvím Twitteru, že elektřina opět funguje a třetina ostrova je podle ní opět v provozu.

Možná sabotáž

Bornholm byl centrem pozornosti také minulý týden, když zřejmě po úmyslném činu vybuchly plynovody Nord Stream 1 a 2 v blízkosti pobřeží. V současné době není jasné, zda bylo současné přerušení kabelu rovněž způsobeno útokem.

Evropské státy už dříve uvedly, že mají podezření, že plynovody byly poškozeny záměrně. Rusko, jehož polostátní firma Gazprom je většinovým vlastníkem plynovodů, ze sabotáže obvinilo Západ, konkrétně Spojené státy. Washington jakékoliv zapojení do incidentu odmítl.