TÉMA

Bornholm

Dánský ostrov Bornholm postihl blackout po výpadku transformátoru

Dánský ostrov Bornholm postihl v pondělí blackout kvůli výpadku transformátoru. Ostrov se nachází v Baltském moři nedaleko míst, kde výbuchy minulý týden poškodily potrubí plynovodů Nord Stream 1 a 2. O výpadku proudu na ostrově se čtyřiceti tisíci obyvateli informovala dánská veřejnoprávní mediální společnost DR. Blackout způsobil výpadek švédské trafostanice, která dodává elektřinu podmořským kabelem, uvedla později společnost E.ON.
10. 10. 2022Aktualizováno10. 10. 2022, 11:41|

Švédská hlídka objevila už čtvrtý únik plynu na poškozených plynovodech Nord Stream

Švédská pobřežní hlídka objevila již čtvrtý únik plynu z poškozených plynovodů Nord Stream. Informoval o tom švédský deník Svenska Dagbladet s odvoláním na mluvčí pobřežní stráže. Evropští politici stále častěji mluví o tom, že za podmořskými výbuchy, které plynovody poškodily, stojí úmyslné útoky. Rusko ale svoji vinu odmítá a naopak obviňuje Spojené státy. Prezident Vladimir Putin označil poškození plynovodů za „akt mezinárodního terorismu“. Tajemník NATO Jens Stoltenberg ve čtvrtek uvedl, že vše naznačuje tomu, že šlo o sabotáž.
29. 9. 2022Aktualizováno29. 9. 2022, 22:29|

Poškození plynovodů Nord Stream je úmyslným činem, uvedla švédská premiérka

Švédské a dánské měřicí stanice v pondělí zaznamenaly masivní podmořské výbuchy v místech, kde z plynovodů Nord Stream 1 a 2 následně začal unikat plyn. Obě země poté svolaly na úterý krizové štáby: švédská premiérka Magdalena Anderssonová později řekla, že poškození plynovodů je úmyslným činem. O úmyslu hovoří také dánská premiérka Mette Frederiksenová. Seismologové z Uppsalské univerzity ve Švédsku a dánského seismologického centra potvrdili, že plynovod Nord Stream poškodily výbuchy, nikoli zemětřesení nebo sesuvy. Cena plynu pro evropský trh se výrazně zvýšila.
27. 9. 2022Aktualizováno27. 9. 2022, 23:33|