Čína a USA soupeří o vliv v Indo-Pacifiku, ve hře je Tchaj-wan i tichomořské ostrovy

Horizont ČT24: USA a Čína soupeří o vliv v Indo-Pacifiku (zdroj: ČT24)

Česko odstartovalo Pražský dialog k Indo-Pacifiku, který navštívila i náměstkyně amerického ministra zahraničí Camille Dawsonová. Ve stínu války na Ukrajině se tam odehrává mocenský souboj, o sféry vlivu soupeří především Spojené státy s Čínou.

Od začátku roku tchajwanské letectvo upozornilo na narušení vzdušného prostoru čínskými letadly téměř pětsetkrát, o polovinu víc něž loni za stejný časový úsek. Navíc se tak děje v době, kdy do médií unikly nahrávky čínských velitelů, kteří mluví o plánu na vojenskou invazi. Oblast tak zůstává v zorném poli Washingtonu.

Bílý dům už vydal varování, že pokud Peking zaútočí, americká armáda se nebude držet stranou. Čína naopak hrozí, že je ochotná bojovat až do konce, pokud by se ostrov vydal směrem k vyhlášení nezávislosti, s tou ale Washington nepočítá.

„Spojené státy daly jasně najevo, a budeme to opakovat při každé příležitosti, že se staví proti jakékoliv změně statu quo v oblasti Tchajwanského průlivu z obou stran,“ řekla k situaci náměstkyně amerického ministra zahraničí pro Indopacifik Camille Dawsonová. 

„Administrativa hodlá pokračovat v naší dlouhodobé politice, která spočívá v tom, že nepodporujeme nezávislost Tchaj-wanu. Nicméně to nezpochybňuje naši skálopevnou podporu Tchaj-wanu,“ dodala Dawsonová.

Tichomoří

Přetlačovaná se nevede jen o Tchaj-wan, ale i tichomořské ostrovy. Desítku z nich navštívil ke konci května čínský ministr zahraničí a začal s nimi uzavírat bilaterální dohody.

S Šalamounovými ostrovy dokonce podepsal bezpečnostní pakt. Podle expertů jde o první krok k tomu, aby Čína zřídila v oblasti vojenské základny. Tím začíná boj o spojence v oblasti. Ty se snaží podle strategie Bílého domu získat i Spojené státy. 

Spojené státy v posledních letech ostrovy zanedbávaly. Byly si jisté jejich loajalitou a na některých z nich dokonce začaly rušit zastupitelské úřady, čehož začala využívat Čína.