Česko vstoupilo do nového roku, ohňostroje rozzářily i světové metropole

Pohled z Kavčích hor. Praha se rozzářila ohňostroji (zdroj: ČT24.cz)

Svět přivítal rok 2020. Jako první oslavili jeho příchod lidé na Tichomořských ostrovech Samoa, Tonga a Kiribati. Poté odbila půlnoc na Novém Zélandu; tradiční ohňostroj tam odpálili z 328 metrů vysoké budovy Sky Tower v Aucklandu. Nový rok pak postupně přivítali lidé v Sydney, Tokiu, na Korejském poloostrově, v Pekingu a Hongkongu. Následně se pak oslavy nového letopočtu přelily do Evropy a ve středu ráno našeho času také na americký  kontinent.

V Česku probíhaly silvestrovské oslavy na horách i ve velkých městech. V Praze se největší akce tradičně odehrávají na Václavském a Staroměstském náměstí. Silvestrovský program začal na Staroměstském náměstí už v podvečer před pátou hodinou. 

Na pořádek v Praze dohlížejí stovky policistů a v pohotovosti jsou také všichni pražští hasiči.

„Na Václavském náměstí je ohlušující ohňostroj, lidé si tak vynahrazují, že hlavní město se letos nerozhodlo pro novoroční ohňostroj,“ uvedl bezprostředně po silvestrovské půlnoci z Václavského náměstí redaktor ČT Ondřej Pražák.

Vstup do nového desetiletí! Podívejte se na ohňostroje v Praze a Brně (zdroj: ČT24)

Podle něj se prozatím zdá, že letošní silvestr v Praze patří k těm klidnějším. „Hasiči zatím vyjížděli asi k sedmnácti požárům, vždy se jednalo ale spíše o mírnější požáry, zpravidla o nevyhořelou pyrotechniku nebo o hořící odpad,“ uvedl Pražák s tím, že také záchranáři zatím neřešili vážnější úrazy. „Ti zatím ošetřovali jen pár lidí a šlo o lehčí zranění, popáleniny při neopatrném zacházení s pyrotechnikou, nebo požívání alkoholu a následná zranění,“ dodal z pražského Václavského náměstí po silvestrovské půlnoci.

V Brně na náměstí Svobody probíhal videomapping na jednu z budov. Po půlnoci pak i centrum jihomoravské metropole ožilo výbuchy pyrotechniky. „V ulicích je přes sto zdravotníků, přes padesát policistů hlídá pořádek, momentálně nejvíce právě ve středu města. Ti upozorňují, aby si lidé po půlnoci hlídali své psy, které výbuchy pyrotechniky děsí. Už před půlnocí hlídky městské policie odchytly sedm psů,“ uvedla z centra Brna po silvestrovské půlnoci redaktorka ČT Helena Ondřejová.

„Jinak ale zatím poslední noc roku 2019 nepřinesla podle policistů a záchranné služby žádné větší komplikace a ani zvýšený počet opilců v ulicích,“ dodala redaktorka ČT z Brna.

Oslavy nového roku probíhají také v Ostravě. Nejvíc lidí tam tradičně zamířilo do Stodolní ulice.

Tisíce lidí slavili silvestr také na horách. A to i netradičním způsobem, s hořícími pochodněmi v ruce, se loučí se starým rokem lidé v lyžařském areálu na šumavském Špičáku, konkrétně na tamní nejprudší sjezdovce Šance.

Nový rok v Londýně odbil Big Ben na opravované věži

Příchod kulatého roku 2020 a přelom dekády znamenal bujaré oslavy i ve světových metropolích. V Londýně, o hodinu později než v Praze, nechybělo přivítání nového roku tradičním odbitím Big Benu, ačkoli je Alžbětina věž londýnského Westminsterského paláce stále z větší části pod lešením. Poprvé po dvou letech od zahájení oprav sídla parlamentu mohli lidé minuty zbývající do půlnoci odpočítávat pohledem na nově opravené obří ciferníky, které jsou viditelné teprve od jara, napsal deník The Daily Telegraph.

Kvůli celkové rekonstrukci budov parlamentu se ale v roce 2017 schovala pod plachty a lešení a odmlčel se i Big Ben. Velký zvon, který je starý více než 160 let a váží přes 13 tun, přestal odbíjet z bezpečnostních důvodů: pro dělníky pracující na věži by byly rány příliš hlasité a mohly by jim poškodit sluch. Big Ben kvůli rekonstrukci v poslední době zvonil jen při zvláštních příležitostech, naposledy 11. listopadu na Den válečných veteránů.

V Sydney slavili ohromným ohňostrojem. Suchu navzdory (zdroj: EBU)

V Paříži nejelo metro, žluté vesty měly zákaz

V očekávání bujarých novoročních oslav Paříž posílila bezpečnostní opatření. Chodci o silvestrovské noci při vstupu na třídu Champs-Élysées procházeli kontrolami a restaurace na bulváru dostaly přikázáno uzavřít své venkovní terasy. V celé Francii bylo v pohotovosti asi 100 tisíc policistů a četníků. 

V Paříži, kde obvykle o silvestrovské noci jezdí metro, do středečních 02:15 kvůli trvající stávce fungovaly jen automatizované linky 1 a 14. Přechod do Nového roku na Champs-Élysées každoročně oslavovalo zhruba 250 tisíc až 300 tisíc lidí. Policie proto vydala nařízení, jímž pro silvestrovský večer zakázala na této třídě protesty žlutých vest - toto hnutí pořádá ve Francii protivládní demonstrace od loňského listopadu. Opatření se týkalo i dalších míst včetně okolí katedrály Notre-Dame a Trocadéra. Za porušení zákazu hrozí pokuta 135 eur (přes 3400 korun).

Policie v Neapoli a okolí zabavila tuny zakázané pyrotechniky

Policisté v jihoitalské Neapoli a jejím okolí před vypuknutím silvestrovských oslav zabavili 52 tun zakázané zábavní pyrotechniky. V úterý o tom informovala policie, podle které při několika zátazích bylo také jedenáct lidí zatčeno. Největší množství nepovolených rachejtlí a petard - 30 tun - policisté našli v nákladním autě ve městě Teano několik desítek kilometrů severně od Neapole.

Jejich hodnota činila asi půl milionu eur (12,7 milionu korun). Agentura AP uvádí, že v regionu Neapole mají veřejné i soukromé ohňostroje dlouhou tradici. Řada italských měst ale už tento druh zábavy zakázala a například pokud v Římě někdo odpaluje rachejtle nebo petardy, hrozí mu pokuta 500 eur. Loni se při silvestrovských oslavách při manipulaci se zábavní pyrotechnikou v Itálii zranilo 216 lidí, z toho více než čtyři desítky skončily v nemocnici.

Hořkosladký vstup do roku 2020. V ulicích Hongkongu protesty neutichly (zdroj: EBU)