„Celá země je zmanipulovaná,“ tvrdí Trump. Proti verdiktu se odvolá

Porota shledala Trumpa vinným ve všech bodech obžaloby (zdroj: ČT24)

Americký exprezident Donald Trump, jehož porota jako první bývalou hlavu státu ve čtvrtek uznala vinným z trestného činu, se co nejdříve odvolá proti rozsudku stanovujícímu výši trestu. Stanici CNN to řekl jeho advokát Todd Blanche, který stejně jako Trump označil proces za neférový. Výši trestu oznámí soudce 11. července.

Dvanáctičlenná porota v New Yorku ve čtvrtek shledala Trumpa vinným ve všech 34 bodech obžaloby z falšování finančních záznamů v souvislosti s platbami pornoherečce za mlčenlivost před volbami v roce 2016.

Blanche po vyhlášení rozhodnutí poroty vyzval soudce Juana Merchana, aby Trumpa zbavil viny. To soudce odmítl a oznámil, že o výši trestu rozhodne 11. července, tedy několik dní před sjezdem, na němž Republikánská strana vybere kandidáta do listopadových prezidentských voleb, jímž bude podle všeho právě Trump.

„Zdaleka to neskončilo“

Newyorský žalobce Alvin Bragg prohlásil, že „jediný hlas, na kterém záleží, má porota, a porota promluvila“. Prokuratura kritizovaná Trumpem podle něj vycházela z faktů a byla nestranná. Bragg nechal bez odpovědi dotaz, jaký trest bude v červenci pro Trumpa požadovat.

Někdejší prezident před odchodem ze soudní síně poznamenal, že „to zdaleka neskončilo“, a na otázky novinářů neodpovídal. Později vystoupil a prohlásil, že „je úplně nevinný člověk“. „Nic jsme neudělali. A je to v pořádku, bojuji za tuto zemi a její ústavu. Celá země je teď zmanipulovaná. Tohle udělala Bidenova administrativa,“ tvrdí americký exprezident. V pátek označil proces za velmi nespravedlivý, kritizoval soudce a prohlásil, že za jeho odsouzení mohou „špatní lidé“.

„Odvoláme se hned, jak to bude možné,“ předeslal Blanche. Newyorská pravidla podle něj stanovují, že odvolání je možné podat ve chvíli, kdy je známa výše trestu. Trump by mohl dostat až čtyři roky vězení, právní experti však očekávají, že mu soudce udělí spíše podmíněný trest a pokutu. Zpravodaj ČT v USA Bohumil Vostal připomněl, že ve výši trestu ale může hrát roli Trumpovo vystupování u soudu. Někdejší šéf Bílého domu opakovaně tvrdě útočil na soudce, byl napomínaný a dostával pokuty.

Po odvolání se podle odhadů amerických komentátorů soud potáhne dlouhé měsíce a pravomocný verdikt bude znám až po prezidentských volbách. V kandidatuře ani případném zvolení čtvrteční uznání viny porotou Trumpovi nebrání.

Bohumil Vostal o uznání exprezidenta Trumpa vinným (zdroj: ČT24)

Podle reportérů v soudní síni si Trump vyslechl verdikt poroty s kamenným výrazem ve tváři. „Bylo to extrémně napjaté. A to víte, i když verdikt poroty podle mě nebyl nějakým obřím překvapením, slyšet slovo vinen o bývalém prezidentovi Spojených států čtyřiatřicetkrát, to je velká výpověď o našem soudním systému a právním státě,“ přiblížil pro ČT24 atmosféru v síni během vynesení rozsudku Andrew Rice, reportér New York Magazine.

„Jestliže ještě předtím, než soudce řekl, že se dospělo k verdiktu, Donald Trump vtipkoval se svými právníky, tak poté vypadal velmi, velmi vážně, naštvaně,“ dodal z New Yorku Vostal.

Pozornost upřena na volby

Podle zpravodaje ČT Trump s výsledkem soudu počítal a připravil se na něj. Jeho kampaň několikrát denně rozesílá podporovatelům žádosti o finanční příspěvky, přičemž o exprezidentovi mluví jako o politickém vězni. Takto se nyní Trump pokusí zmobilizovat voliče, nastiňuje korespondent.

Republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson po verdiktu prohlásil, že jde o „ostudný den v amerických dějinách“. V podobném duchu se vyjadřovali i další republikánští zákonodárci, z nichž většina stojí za Trumpem i přes jeho obvinění v této a dalších trestních kauzách.

Trumpa už stihli podpořit přední republikánští donoři, například miliardářka podnikající v hazardu Miriam Adelsonová nebo hoteliér Robert Bigelow, a přislíbili další miliony dolarů na jeho kampaň.

„Mohli jste vidět ve tváři prezidenta Trumpa a v tom, jak šel, když opouštěl soudní místnost, že odcházel vážný, přísný a odhodlaný. Myslím, že v mnoha ohledech to jen pomůže kandidátovi Trumpovi stát se 47. prezidentem Spojených států,“ řekl ČT24 Trumpův podporovatel a syn exstarosty New Yorku Andrew Giuliani.

„Zaznamenal jsem snad jen jeden hlas – od bývalého poradce pro národní bezpečnost, bývalého ambasadora při OSN (Johna) Boltona –, který říkal, že republikáni mají ještě poslední šanci se Trumpa zbavit,“ líčí Vostal s připomenutím, že Bolton a Trump se rozešli ve zlém, tudíž není překvapením, že bývalý ambasador svého někdejšího šéfa nepodporuje.

Události, komentáře: Povede Spojené státy odsouzený prezident? (zdroj: ČT24)

Naopak demokraté zdůrazňovali, že odsouzený politik by se podle nich neměl stát prezidentem. Volební tým prezidenta Joea Bidena uvedl, že nikdo nestojí nad zákonem. „Donald Trump se vždy mylně domníval, že nikdy nebude čelit důsledkům porušování zákonů ve svůj osobní prospěch. Dnešní (čtvrteční) rozsudek však nic nemění na tom, že americký lid čelí prosté realitě. Stále existuje jen jeden způsob, jak zabránit Trumpovu návratu do Bílého domu: volby,“ vzkázal Biden.

Sám prezident v pátek dodal, že Trump je hrozba pro demokracii. Podle Bidena nejprve zpochybňoval výsledek posledních prezidentských voleb a nyní zpochybňuje také americký soudní systém.

Interview ČT24: Bohumil Vostal a Jan Beneš komentují proces s Trumpem (zdroj: ČT24)

NYT: Trumpa čeká zkušenost odsouzeného

Verdikt pozorně sledovali příznivci i odpůrci amerického exprezidenta. „Rozsudek mě nepřekvapil, věděla jsem, že to udělají, protože ho nechtějí za prezidenta. Bylo to naplánované, pečlivě naplánované, proto jsme tady,“ vylíčila Trumpova podporovatelka Maria C. Gonzalezová. Naopak Susan Ryanovou rozsudek potěšil: „Jsem moc ráda, že konečně nese nějakou odpovědnost. Ano, vyhýbal se zákonu mnoho let, desetiletí, a konečně ho to dostihlo.“

„Než bude 11. července vynesen rozsudek, čeká Trumpa stejná zkušenost jako kohokoli jiného, kdo byl v newyorském soudním systému odsouzen za trestný čin. Newyorské probační oddělení s ním provede pohovor a připraví doporučení pro soudce (Juana) Merchana k vynesení rozsudku,“ nastiňuje příští týdny list The New York Times.

Při takovém rozhovoru se může odsouzený „pokusit udělat dobrý dojem a vysvětlit, proč si zaslouží mírnější trest“, dodává deník. Spojené státy se podle něj ocitnou v neprobádaných vodách. „Je příliš brzy na to, abychom věděli, jak rozsudek ovlivní prezidentskou kampaň,“ podotkl list.

„Porotci vynesli svůj verdikt, stejně jako učiní voliči v listopadu. Má-li republika přežít, měli bychom se všichni – včetně Trumpa – řídit oběma bez ohledu na výsledek,“ píše v komentáři redakční rada newyorského listu.

Podle serveru Politico spolupracovníci exprezidenta dosud tvrdili, že Trump ve volbách přečká i případné odsouzení. „Teď se ukáže, zda měli pravdu,“ píše web. Rozhodnutí o vině sice Američanům neřekne nic, co by o Trumpovi už nevěděli, ale podle Politico by mohlo v těsných volbách sehrát svou roli.

„V průzkumech veřejného mínění se dají najít některé důkazy, že alespoň někteří voliči by mohli změnit názor,“ podotýká server a připomíná průzkum, podle něhož dokonce i šest procent Trumpových stoupenců uvedlo, že by pro něj hlasovali s menší pravděpodobností, pokud by byl odsouzen.

„I kdyby se tento průzkum mýlil o čtyři nebo pět procentních bodů, mohlo by to stačit na jeho neúspěch,“ konstatuje Politico, podle něhož může mít odsouzení ale i úplně jiný dopad, a sice ten, že Trumpovi pomůže ještě více vybudit jeho příznivce k volební účasti.