Bouře Pabuk uvěznila v thajských letoviscích tisíce turistů, živel ale postupně slábne

Na jižní pobřeží Thajska udeřila tropická bouře Pabuk. Ve vrcholící turistické sezoně přerušila  provoz místní letiště. Živel zasáhl i oblíbená turistická letoviska na ostrově Samui a míří k Phuketu. Tisíce turistů se evakuovaly, další ale zůstali na ostrovech uvězněni a čekají v hotelech. V Thajsku se podle odhadů cestovních kanceláří nachází více než 2500 českých turistů. Živel postupně slábne.

Na příchod živlu, který se pohybuje přes jih Thajska směrem na západ, se muselo připravit patnáct provincií, mimo jiné Nakchon Sítchammarát a Suráttchání, která zahrnuje také turistické ostrovy Samui, Tao a Pchangan.

Škody zatím nejsou tak velké, jak se úřady obávaly – přesto vítr do 80 kilometrů v hodině lámal stromy a shazoval střechy. Problémem zůstává hladina moře vzedmutá až o pět metrů. Záplavy ještě zhoršuje déšť. Velké množství domácností se ocitlo bez proudu.

Tropická bouře Pabuk zasáhla Thajsko, letiště přerušila provoz, lodě nesmí na moře (zdroj: ČT24)

Thajci zařídili nouzové přístřeší pro téměř 90 tisíc lidí. „Máme baterky a přikoupili jsme vodu. Víme, že se o nás v hotelu postarají,“ uvedla švédská turistka Anne Britt Sodefjedová. „Naštěstí fungovala pořád elektřina, fungovala wifi a 3G síť, takže jsme neměli problém s dostatkem informací,“ podotkl český turista Miloslav Zýka, který je na Samui.

Bouře již připravila o život jednoho člověka – ten byl součástí posádky rybářského člunu, který ve vichřici uvázl u pobřeží provincie Pattání. Další člen posádky se pohřešuje, zatímco čtyři se podařilo zachránit.

Události: V Thajsku udeřila během sezony tropická bouře, turisté uvázli v hotelích (zdroj: ČT24)

Provoz přerušila letiště v Nakchon Sítchammarátu a Suráttchání, správních střediscích stejnojmenných provincií, i letiště na ostrově Samui. Pobřežní hlídky na ostrově vztyčily červené vlajky jako varování, aby se lidé nepřibližovali k moři, a u pláží hlídkují policisté. 

Jih Thajska zasáhla tropická bouře Pabuk (zdroj: ČT24)

Na ostrovy se teď nejde dostat, letadla i lodě jsou mimo provoz

Z nejhůře postižených oblastí bylo do provizorních přístřešků evakuováno zatím přes šest tisíc lidí. Místní letoviska také od středy opustily tisíce turistů.

Každý rok zničí monzuny pobřežní restaurace. Tentokrát ale přichází tropická bouře. Nic tu nezůstane. Opravdu nic.
Dahloh Bin Samah
úředník na ostrově Ko Samui

Vzhledem k nefungující letecké a trajektové dopravě však zůstaly na tropických ostrovech odříznuty od okolního světa další desítky tisíc turistů, napsala agentura AFP. „Jen na ostrově Pchangan se nachází 10 tisíc turistů,“ řekl AFP nejvyšší představitel okresu Krikkraj Songtchaní. Lidé, kteří zůstali, byli vyzváni, aby do soboty nevycházeli ze svých domovů. 

Hotely na ostrově Samui zatloukají okna

V Thajsku se podle odhadů cestovních kanceláří nachází více než 2500 českých turistů. Ministerstvo zahraničí jim doporučuje zaregistrovat se v databázi cestovatelů DROZD. Lidé také mají sledovat místní média a pokyny místních úřadů.

Čeští turisté mohou v případě potřeby volat nouzovou linku české ambasády v Bangkoku +66/614233819. 

Na thajském ostrově Ko Samui je teď i moderátor ČT Jiří Václavek: „Déšť a vítr citelně zesilují, prší tady už od čtvrtka. V tuto chvíli se oko bouře nachází nad Thajským zálivem jižně od ostrova. My jsme uposlechli doporučení úřadů a nevycházíme z vily. Včera ale ještě obchody i služby normálně fungovaly.“

Provozovatelé hotelů na ostrově Samui od čtvrtka přijímají preventivní opatření. „Od rána zatloukáme okna, připravujeme lékárničky s první pomocí, kapesní svítilny, vodu, potraviny a palivo pro generátor,“ řekla vedoucí jednoho z místních hotelů Ampavan Taopchengová. Podle ní k podobným krokům přistoupily i další hotely v lokalitě.

Podle agentury AP by bouře Pabuk mohla být nejhorší od roku 1989, kdy po sobě tajfun Gay zanechal více než 400 mrtvých.