Boje na Ukrajině ukazují nové možnosti válčení. Inspirovat se chce i česká armáda

Události: Česká armáda shání nové technologie (zdroj: ČT24)

Nejen tanky a těžká technika, v Ruskem rozpoutané válce na Ukrajině se uplatňují také inovativní technologie. Podle ministerstva obrany bude důležité je získat i pro přezbrojení české armády. Obrana se zajímá o systémy pro datové analýzy, pozorování Země z vesmíru, fungování dronů v rojích nebo o roboty.

Resort obrany hledá nové, nastupující technologie, které mění bojiště. „Běží desítky zajímavých výzkumných projektů, ale jejich využití a uchopitelnost zůstávají často podhodnocené,“ tvrdí náměstek ministryně obrany Tomáš Kopečný.

Výzkumníky amerického Pentagonu zaujal třeba Kloubák. Robot České zemědělské univerzity s kamerami a senzory pro průzkum v těžko přístupném podzemí. „Ta myšlenka je: Než tam pošlete člověka, pošlete tam nějaký takový autonomní stroj,“ vysvětluje vedoucí vývoje Kloubáka Jakub Lev z Technické fakulty ČZU.

Válka znamená skok od teorie k praxi. Někdy v ní mají zásadní využití i civilní systémy jako v případě internetového připojení od společnosti Starlink Elona Muska, které miliardář poskytl ukrajinské armádě.

Reagovat na to budou i české ozbrojené síly. „Jednoznačně dochází k přehodnocení a znovu vyhodnocení všeho, co se u nás plánuje. Vidíme, co je (ve válce) užitečné, vidíme, co tam je efektivní,“ prozrazuje Kopečný.

„Rus, kterému je jedno, kolik ztratí vojáků, na lidské životy nehledí, ale právě třeba autonomie a robotika jsou systémy, které každá zodpovědná, západní demokratická vláda musí řešit,“ dodává náměstek ministryně obrany.