Blíží se rozuzlení impeachmentu. Republikáni prochází krizí, myslí si amerikanista Lepš

Události komentáře: Amerikanista Jakub Lepš (zdroj: ČT24)

Už v příštím týdnu se uskuteční v hlavním městě Spojených států Washingtonu inaugurace nového prezidenta Joea Bidena. Blížící se událost ale v posledních dnech za Atlantikem zastiňuje hrozba ústavní žaloby na prezidenta odcházejícího – Donalda Trumpa. „Na potvrzení impeachmentu v senátu je potřeba dvoutřetinová většina. V rukou to mají zcela republikáni. Šance tam nepochybně je,“ myslí si amerikanista z New York univerzity v Praze Jakub Lepš, který je kromě pedagogického působení také místostarostou Prahy 11 za TOP 09.

Už ve středu schválila americká Sněmovna reprezentantů podporu návrhu ústavní žaloby na prezidenta Donalda Trumpa. Hlasovalo pro něj 222 demokratů i deset členů Trumpovy Republikánské strany. Trump se stal prvním prezidentem, proti němuž zákonodárci takzvaný impeachment vedou podruhé.

Rozhodující ale bude postoj senátu. Dvoutřetinová většina, která je pro impeachment nutná, představuje hlas 67 senátorů ze sta. K padesáti demokratům se tak musí přidat nejméně sedmnáct republikánů. 

„Dosavadní končící šéf senátu, republikán Mitch McConnell, po Trumpovi nepochybně druhá nejsilnější postava v současné republikánské straně, si nechal vrátka otevřená. Říká uvidím, já si nejdřív poslechnu, s čím sněmovna přišla,“ komentuje Lepš. 

Oním jazýčkem na vahách podle Lepše může být právě McConnell. „Pokud on se přidá na stranu impeachmentu, tak zákulisní hráči říkají, že se pak sedmnáct republikánů v senátu téměř jistě najde,“ tvrdí.

Rozhovor s americkým velvyslancem Kingem (zdroj: ČT24)

Republikáni na rozcestí

Republikánská strana se se závěrem Trumpova prezidentského úřadování dostala na rozcestí. Sílí hlasy uvnitř strany, které se proti počínání odcházejícího šéfa Bílého domu ostře vyhrazují. Zároveň ale podle průzkumů veřejného mínění má Trump nadále celkem velkou podporu republikánských voličů.

Podle Lepše zatím nejednoznačné vyjádření předsedy senátu k blížícímu se jednání o ústavní žalobě má spíše taktickou rovinu: „Já se domnívám, že republikáni jako Mitch McConnell se snaží zabránit prezidentu Trumpovi v nějakém nezodpovědné kroku do voleb,“ tvrdí.

„Republikánská strana teď opravdu prochází jakousi krizí. Že by se řada republikánů ráda od trumpismu a od Trumpa odstřihla, ale zároveň čelí tlaku voličů a to jim samozřejmě svazuje ruce. Mají to velmi složité,“ dodává Lepš.