Biden možná přebere Ameriku na vrcholu pandemie. Teď prosí, aby lidé nosili roušky

Události: Biden představuje plány boje s covidem-19 (zdroj: ČT24)

Nově zvolený americký prezident představil novou pracovní skupinu odborníků, která mu má po převzetí úřadu pomáhat s řešením pandemie covidu-19. Země se nyní potýká s rekordním nárůstem pozitivních případů, za den jich přibývá kolem 100 tisíc.

Počet nových případů covidu-19 ve Spojených státech poprvé překročil 100 tisíc za den. Podle deníku New York Times byl jeden z 441 Američanů v minulém týdnu testován pozitivně na koronavirus. Před nově zvoleným prezidentem Joem Bidenem tak nebezpečně vzrůstá problém pandemie, která se může před jeho převzetím úřadu 20. ledna ještě zhoršovat.

Biden řešení pandemie několikrát označil za prioritu a avizoval, že po převzetí úřadu se zasadí o rozšíření testování, které by mělo být bezplatné. Možné je i povinné nošení roušek mimo domácnost, na němž by se ale federální administrativa musela dohodnout s guvernéry a lokálními administrativami. Experti mluví také o potřebě „jasnější komunikace“, finančních kompenzacích pro lidi a malé živnostníky nebo o celonárodním lockdownu, i když Biden v minulosti prohlásil, že „chce zastavit virus, nikoliv zavřít zemi“.

Teď uvádí, že pokud se virus nepodaří dostat pod kontrolu, návrat k normálu nenastane. Po převzetí vlády se chce zaměřit na zbrždění nemoci, bezpečnou vakcínu a ochranu rizikových skupin. Podle některých odhadů by v následujících měsících mohl počet nakažených překonat i 200 tisíc za den. Biden také uvedl, že plánuje okamžitě obnovit vztahy se Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Spojené státy z ní v červenci oficiálně odešly.

Nezáleží, koho volíte, noste roušky, nabádá Biden

Biden v pondělí oznámil, že jmenoval pracovní skupinu, která se má zabývat bojem proti covidu-19. Je v ní bývalý vysoký státní úředník David Kessler, bývalý poradce Baracka Obamy Zeke Emanuel, nebo Rick Bright, whistleblower z Trumpovy administrativy, který tvrdil, že jeho varování o závažnosti epidemie byly ignorovány a byl po nich propuštěn.

Nová dvanáctičlenná skupina by měla do ledna přijít se strategií pro boj s nákazou. Biden už ve volební kampani sliboval, že se při řešení pandemie bude řídit radami odborníků na veřejné zdraví.

Mezi členy nově ustanoveného týmu chybí uznávaný epidemiolog Anthony Fauci, jenž nyní radí prezidentovi Trumpovi. Ten z velké části pracovní skupinu pro boj s koronavirem zrušil a na jednom z předvolebních mítinků naznačil, že Fauciho plánuje propustit.

Podle Trumpa Pfizer záměrně pozdržel informaci o vakcíně

Nově zvolený prezident v pondělním projevu nabádal Američany, že mají nosit roušky. „Cílem jejich nošení není učinit život komplikovanější, ale vrátit se do normálu tak rychle, jak to jen půjde. A roušky jsou pro to zásadní,“ prohlásil podle CNN. Právě roušky se staly v Americe politickým tématem, když je řada lidí odmítala s tím, že jde o zásah do jejich svobod.

„Nezáleží, koho jste volili, ani jaký máte pohled na věc. Můžeme zachránit desítky tisíc životů, pokud budeme roušky několik následujících měsíců nosit,“ dodal Biden a varoval před „velkou a rostoucí“ hrozbou viru i po pondělním oznámení o úspěšnosti vakcíny od firem Pfizer a BioNTech.

Společnosti doložily úspěšná data z rozsáhlé klinické studie vakcíny proti novému koronaviru. Na základě průběžné analýzy oznámily, že jejich vakcína má víc než 90procentní účinnost, a je tak velká šance na její schválení v USA i první aplikování do konce roku. Pfizer plánuje požádat o schválení vakcíny k nouzovému použití v USA už tento měsíc.

Prezident Trump v úterý obvinil firmu Pfizer, že schválně zveřejnila výsledky studie až po volbách. Podle něj neměla farmaceutická společnost „odvahu“ informovat o pokroku ve vývoji očkovací látky před hlasováním.

Trump v sérii tweetů kritizoval i Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), který je zodpovědný za schválení vakcíny v USA. „FDA a demokraté nechtěli, abych dosáhl vakcínového vítězství před volbami, a proto to přišlo o pět dní později – jak jsem celou dobu říkal,“ uvedl prezident na Twitteru. V čele FDA stojí Stephen Hahn, kterého do funkce jmenoval Trump. Hlavní epidemiolog Anthony Fauci v úterý řekl, že první dávky očkovací látky by mohly být k dispozici ještě před koncem roku.

Hospitalizace v Americe se zvedly o 63 % oproti říjnu

Spojené státy v neděli jako první stát na světě překonaly hranici deseti milionů pozitivních testů na koronavirus od začátku pandemie. S odkazem na svoje statistiky o tom informovala agentura Reuters, podle níž se země nyní vypořádává již se třetí vlnou šíření nákazy.

USA nyní registrují nejvyšší průměrné denní přírůstky od letošního jara. Jen za posledních deset dní ohlásily asi milion případů, v sobotu přitom zaznamenaly podle údajů Reuters 131 420 nových nálezů na koronavirus, což je nejvyšší jednodenní údaj, jaký kdy zaznamenala jakákoliv země na světě. Hospitalizace se zvedly o 63 % oproti říjnu, v nemocnicích je nyní 55 tisíc lidí, což je o čtyři tisíce méně než při vrcholu jarní vlny epidemie v USA.

Největší počty nových případů na počet obyvatel nyní registruje středozápad USA, především Severní a Jižní Dakota, Wisconsin, Iowa a Nebraska. Ohniskem další vlny pandemie se stává také stát Illinois.

V absolutních číslech zaznamenal nejvyšší celkový počet pozitivních testů Texas, který o víkendu překonal hranici jednoho milionu nálezů na koronavirus. Jih USA celkově registruje 43 procent všech pozitivních testů na covid-19 v zemi. S touto nemocí ve Spojených státech, které mají 330 milionů obyvatel, zemřelo přes 238 tisíc nakažených.