Arménii chrání na neklidné hranici s Ázerbájdžánem ruští vojáci

V arménské oblasti Tavuš, která hraničí s Ázerbájdžánem, byla rozmístěna ruská pohraniční stráž. Podle ruských tiskových agentur to ve čtvrtek oznámilo arménské ministerstvo obrany. Premiér Nikol Pašinjan už dříve navrhl zřídit stanoviště ruských pohraničníků podél arménsko-ázerbájdžánských hranic, kde neustávají boje.

Situace na hranicích mezi Arménií a Ázerbájdžánem je neklidná od 12. května, poznamenala agentura TASS. Podle ní tehdy arménská armáda uvedla, že ázerbájdžánské ozbrojené síly se snaží v jedné z pohraničních oblastí „upravit hranici“. Od té doby obě strany pravidelně hlásí incidenty.

Minulý týden se tam odehrála jedna z nejintenzivnějších přestřelek, po níž Baku hlásilo dva zraněné vojáky, Jerevan tři zabité a pět zraněných vojáků. Týž den obě znepřátelené strany přistoupily na ruský návrh na příměří.

Arménie loni svedla s Ázerbájdžánem šestitýdenní válku o Náhorní Karabach a okolí. Boje ukončila dohoda, kterou zprostředkovalo Rusko. V arménských rukou sice zůstala většina Náhorního Karabachu, ovládnutého tamními arménskými separatisty na přelomu 80. a 90. let, Ázerbájdžán si ale připsal významné územní zisky. Při konfliktu přišly o život podle úřadů tisíce lidí. Konflikt rovněž vyvolal politickou krizi v Arménii, což vyústilo v předčasné volby.

Napětí mezi oběma bývalými sovětskými republikami na Kavkaze zůstává značné a na společných hranicích pravidelně dochází ke střetům. To vyvolává obavy z obnovení konfliktu.