Americký a ruský ministr obrany po havárii amerického dronu obnovili kontakt

Události: Incident nad Černým mořem (zdroj: ČT24)

Americké letouny budou dál létat všude tam, kde to mezinárodní právo dovoluje, řekl ve středu americký ministr obrany Lloyd Austin, který hovořil po telefonu se svým ruským protějškem Sergejem Šojguem v návaznosti na úterní havárii amerického dronu. Austin a Šojgu spolu mluvili poprvé od října, uvedla agentura AP. Kvůli zničení amerického dronu nad Černým mořem, které podle Washingtonu zapříčinil náraz ruské stíhačky, se obě země podle AP zatím víc než kdy dřív za dobu ruské invaze na Ukrajinu přiblížily potenciálnímu přímému konfliktu.

„Právě jsem mluvil se svým ruským protějškem Šojguem. Je důležité, aby byly velké mocnosti příkladem transparentnosti a komunikace. USA budou dál létat a operovat všude tam, kde to mezinárodní právo dovolí,“ sdělil Austin.

Americký ministr obrany podle agentury Reuters po telefonátu také zdůraznil, že ruské síly musí se svými armádními letouny manévrovat bezpečně a profesionálně. O čem přesně se Šojguem hovořil, ale nechtěl komentovat. Ruská agentura TASS pouze bez dalších podrobností informovala, že spolu ministři obrany hovořili.

Nejvýše postavený americký generál Mark Milley uvedl, že má rovněž v plánu hovořit se svým ruským protějškem Valerijem Gerasimovem. Jak dodal, ohledně incidentu vyvstalo množství otázek. „Víme, že zachycení (dronu) bylo úmyslné. Víme, že agresivní chování bylo úmyslné,“ prohlásil šéf amerického sboru náčelníků štábů. Zda byla ale úmyslná i kolize, stále není jasné, řekl Milley novinářům. Dron se podle něj nyní nachází v hloubce 1200 až 1500 metrů pod mořem a bude velmi obtížné ho z vody dostat.

Americká armáda v úterý sdělila, že ruský stíhací letoun Su-27 se srazil s americkým průzkumným dronem MQ-9 Reaper a zasáhl jeho vrtuli. Dron byl zničen. Incident se podle Pentagonu stal kvůli „nebezpečnému a neprofesionálnímu“ chování ruské strany. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že americký stroj spadl kvůli neopatrnému manévrování a že ruské stíhačky se s ním nedostaly do kontaktu.

Se svým ruským protějškem Valerijem Gerasimovem ve středu hovořil i nejvýše postavený americký generál Mark Milley. Jak Milley uvedl, ohledně incidentu vyvstalo množství otázek. „Víme, že zachycení (dronu) bylo úmyslné. Víme, že agresivní chování bylo úmyslné,“ prohlásil šéf amerického sboru náčelníků štábů. Zda byla ale úmyslná i kolize, stále není jasné, řekl Milley novinářům.

Ohradil se přitom proti tvrzení Ruska, že stíhačky s dronem nepřišly do kontaktu. „Máme jasné důkazy o kontaktu. Bylo to velmi agresivní. Máme důkazy na videu…,“ uvedl americký generál. Dron se podle něj nyní nachází v hloubce 1200 až 1500 metrů pod mořem a bude velmi obtížné ho z vody dostat. Podle nejmenovaných amerických představitelů, které citovala agentura AP, nemají Spojené státy v současné době v oblasti své vojenské lodě, a proto nejspíš prozatím nebudou usilovat o vyzvednutí trosek stroje. Rusko údajně již do oblasti své lodě poslalo a pokouší se trosky dronu získat.

Kdyby se dron dostal do rukou Moskvy, nebude to pro ně mít větší význam, bagatelizoval důležitost stroje Milley. „Nejspíš se rozlomil a nepůjde ho opravit. A pokud jde o citlivé informace, přijali jsme určitá opatření. Jsme si jisti, že cokoli tam mělo hodnotu, již tu hodnotu nemá,“ prohlásil generál.

Rusové: Je to americká provokace

Ruský velvyslanec ve Spojených státech Anatolij Antonov incident označil za provokaci. „Americký bezpilotní letoun se záměrně a provokativně pohyboval směrem k ruskému území s vypnutými odpovídači,“ uvedl Antonov ve vyjádření zveřejněném na internetových stránkách ruského velvyslanectví ve Washingtonu. Poté, co byl v úterý v souvislosti s incidentem předvolán na americké ministerstvo zahraničí, diplomat podle ruských agentur oznámil, že „incident považujeme za provokaci“.

Antonov rovněž uvedl, že americké drony shromažďují zpravodajské informace, které následně Ukrajina využívá k úderům na ruské ozbrojené síly a území. Podle agentury RIA Novosti Antonov také řekl, že jeho jednání na americkém ministerstvu zahraničí bylo „konstruktivní“ a otázka možných „důsledků“ pro Rusko kvůli incidentu nebyla vznesena.

„Domníváme se, že je důležité, aby komunikační kanály zůstaly otevřené,“ uvedla také ruská ambasáda v USA. „Rusko neusiluje o konfrontaci a stojí o pragmatickou spolupráci v zájmu národů našich zemí,“ uvádí se v prohlášení.

Ruský velvyslanec dostal podle mluvčího rady pro národní bezpečnost Bílého domu Johna Kirbyho varování, že Rusové si musí počínat opatrněji, když létají v mezinárodním vzdušném prostoru v blízkosti amerických strojů. „Spojené státy přijaly opatření, aby se dron zřícený v Černém moři nedostal do nesprávných rukou,“ uvedl Kirby, později však připustil, že se jeho trosky možná nikdy nepodaří vylovit. Podle listu The New York Times nebyl sestřelený americký dron vybaven zbraní.

Tajemník ruské bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev uvedl, že Rusko se pokusí trosky dronu z Černého moře vyzvednout. Ruský činitel zároveň tvrdil, že incident s bezpilotním letounem dokazuje „přímé americké zapojení“ do války na Ukrajině.

USA nemají zájem na eskalaci války, míní Koštoval

„Incident se podle dostupných informací stal v mezinárodních vodách. To znamená, že nedošlo k narušení ruských teritoriálních vod ani ekonomické zóny. Rusko by si tedy nemělo dovolit zapříčinit pád amerického dronu,“ prohlásil ve vysílání ČT24 bezpečnostní analytik CEVRO Institutu Daniel Koštoval. 

V současné chvíli je v daném mezinárodním prostoru podle něj technika, která se snaží sledovat situaci na Ukrajině. Nejedná se přitom pouze o prostředky Spojených států, ale pravděpodobně i Číny. Proto může dojí k podobným incidentům, připouští Koštoval.

Zároveň ale upozornil, že ruští piloti nemají nalétán dostatečný počet hodin, aby dokázali zvládat všechny krizové situace. Podle něj je nyní potřeba, aby proběhlo na faktech založené vyšetřování, které zjistí, co přesně se stalo. „Pokud americká strana dojde k závěru, že to byl cílený záměr ruského letounu, tak samozřejmě bude následovat ostrá reakce,“ řekl analytik.

Ujistil ale, že Spojené státy nemají zájem na tom, aby válka na Ukrajině eskalovala mimo území, na kterém právě probíhá.

O situaci na Ukrajině včetně Bachmutu i o incidentu s americkým dronem hovořil ve Studiu 6 Ondřej Soukup (zdroj: ČT24)

Další vývoj je těžké odhadnout, míní Soukup

„Buďme rádi, že nedošlo ke ztrátám na životech, ale dron MQ-9 Reaper není žádná hračka. Mimo jiné stojí 35 milionů dolarů, takže myslet si, že se to jen tak zamluví, tak to se asi nestane,“ řekl ve vysílání ČT24 redaktor Hospodářských novin Ondřej Soukup. Připomněl, že i v dobách studené války byly podobné incidenty velice vzácné.

Daný typ stroje může nést útočné i zpravodajské vybavení. Podle Soukupa dron nejspíš v oblasti vykonával rozvědné úkoly. Pokud se však zřítil z výšky osm až dvanáct tisíc metrů, kde obvykle létá, tak po pádu na hladinu prakticky nejsou trosky, které by bylo možné zachránit a nadále využít například pro studium americké techniky.

Soukup upozornil, že nedávno došlo k situacím, kdy například letouny NATO doprovázely ruská letadla nad Baltským mořem. „Dosud to nikdy nevyústilo ve ztrátu stroje z jedné nebo druhé strany, takže co se bude dít dál, je skutečně těžké odhadovat,“ dodal. 

Drony MQ-9 Reaper jsou víceúčelová bezpilotní letadla s dlouhou výdrží ve vzduchu, operují ve středních výškách. Jsou určená hlavně k ničení mobilních pozemních cílů, ale díky celému spektru moderních senzorů a komunikačních nástrojů jsou využívány i k průzkumu.