Válka na Ukrajině minutu po minutě: září 2022

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (září 2022)

  • 0:06

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude v sobotu 1. října Děkujeme za pozornost.

  • 23:16

    Spojené státy v tuto chvíli nevidí potřebu urychleného procesu přistoupení Ukrajiny k NATO, uvedl poradce amerického prezidenta Joea Bidena pro národní bezpečnost Jake Sullivan. "Náš názor je, že Ukrajině můžeme nejlépe pomoci praktickou podporou na místě. A že proces v Bruselu by měl být zahájen jindy," řekl Sullivan. Zároveň zdůraznil, že všechna rozhodnutí ohledně členství v NATO jsou věcí kandidátů vstupu a členů aliance.

  • 22:15

    Ruská plynárenská společnost Gazprom sdělila Moldavsku, že v říjnu sníží dodávky zemního plynu do této země o 30 procent. Uvedl to moldavský vicepremiér a ministr infrastruktury Andrei Spinu. Moldavská prezidentka Maia Sanduová již začátkem týdne varovala, že Gazprom by mohl od začátku října dodávky plynu do Moldavska snížit, nebo dokonce zcela zastavit. Upozornila rovněž, že podle smlouvy by Moldavsko mělo od začátku října dostávat ruský plyn za výrazně nižší ceny.

    Moldavsko, které je na ruském plynu silně závislé, patří mezi nejchudší země v Evropě. Prudký nárůst cen plynu po začátku ruské invaze na Ukrajinu v zemi vyvolal politické napětí. Šéf moldavské plynárenské společnosti Moldovagaz Vadim Ceban v pátek uvedl, že firma uhradila Gazpromu chybějící část platby za zářijové dodávky plynu.