Zlínští divadelníci zahájili sezonu Divotvorným hrncem a ocenili psa

Zlín - Divadelníkům začíná nová sezona. Městské divadlo ve Zlíně ji odstartovalo premiérou pohádkového muzikálu Divotvorný hrnec. Po představení se udělovaly ceny ankety Aplaus o divácky nejúspěšnější výkony uplynulého roku. Jednu z nich si odnesl i zlatý retrívr Merlin za roli ve hře O myších a lidech.

Původně broadwayský hit Finian's Rainbow přivezli po 2. světové válce do Československa Voskovec a Werich. Pohádkově naivní příběh o záhadném muži, který se svou dcerou shání v Americe pozemek, na němž by zakopal ukradený hrnec elfího zlata, se v jejich překladu proměnil v Divotvorný hrnec, komedii o českých emigrantech hledajících v Americe štěstí a bohatství. „Geniálně to převedli na české poměry. A my jsme se snažili s Mirkem Ondrou, dramaturgem inscenace, podobnou aktualizaci najít i pro dnešního diváka,“ říká režisérka představení Hana Mikolášková.

Potleskem po úspěšné premiéře zahajovací večer 68. zlínské divadelní sezony neskončil. Následovalo ještě bilancování sezony minulé. Diváci v anketě popularity nazvané Aplaus rozdali celkem 20 tisíc hlasů za nejlepší herecké výkony a nejlepší inscenaci. Absolutní vítězkou a nejlepší herečkou se stala Hana Briešťanská. Herečka od diváků získala rekordních 1 700 bodů, zatímco nejoblíbenější herec Radovan Král o 240 bodů méně.

Divotvorný hrnec
Zdroj: ČT24/Městské divadlo Zlín

Briešťanská se v minulé sezoně zhostila role vdovy v muzikálu Řek Zorba, slečny Hany v komedii Vzpoura nevěst a Heleny i lva v shakespearovské klasice Sen noci svatojánské. Vítěz mužské kategorie Radovan Král získal skleněnou sošku z dílny Jiřího Vosmíka už pošesté. „Znamenají pro mě diváckou přízeň, důležitou odezvu pro mou práci, kterou mám moc rád,“ reagoval na ocenění Král.

Překvapivě zabodoval i zvířecí konkurent stálých členů souboru, zlatý retrívr Merlin. Divokou kartu diváků získal za výkon v roli psa v inscenaci O myších a lidech. „Myslím si, že se jistá skupinka domluvila, ale že to bylo i spontánní a psa Merlina opravdu zvolili. Tak jsme mu chtěli předat cenu, brali jsme to jako dobrý fór,“ říká ředitel divadla Petr Michálek.

Po tříleté pauze byla vyhlášena také Cena ředitele divadla, kterou se Petr Michálek rozhodl udělit dlouholetým hereckým oporám zlínského souboru, manželům Vlastě a Romanu Mecnarowským.

Divotvorný hrnec ve zlínském divadle (zdroj: ČT24)

Zlínské divadlo chystá v této sezoně například i premiéru divadelní adaptace románu Kateřiny Tučkové Žítkovské bohyně. Drama o ženách z nedalekých Kopanic na česko-slovenském pomezí, které byly schopné léčit, uřknout i proklít a byly spjaté s přírodou, bude režírovat Dodo Gombár. Soubor také připravuje muzikál My Fair Lady, romantický příběh Největší z pierotů či komedii psanou speciálně pro zlínské divadlo Hrabě Monte Carlo.