Vyšetřování podvodů za 600 milionů je u konce. Zlínská Kobra navrhla obžalovat šest lidí

Prověřování a vyšetřování rozsáhlého případu karuselových podvodů dokončil po pěti letech speciální policejní útvar Kobra ze Zlína. Vyšetřovatel tak předložil státnímu zástupci návrh na podání obžaloby proti organizované skupině šesti lidí a dvou firem podezřelých z toho, že připravily stát téměř o 600 milionů korun.

Skupina působila zejména ve Zlínském kraji v období od dubna 2011 do května 2014. Vytvořila účelové obchodní řetězce, jejichž prostřednictvím uskutečňovala fiktivní nákupy a prodeje zboží, zejména barevných kovů, s cílem vylákat výhodu na dani z přidané hodnoty.

Zlínská společnost podle dokladů nakupovala zboží ze Slovenska. Z vyšetřování podle krajské policejní mluvčí Lenky Javorkové vyplynulo, že se hlavní organizátor ze Zlínska dopustil mimo zmíněných trestných činů i zpronevěry 35 milionů korun.

Kvůli tomu je stíhaný v jiné trestní věci, kde už byla před několika týdny podána obžaloba. „Není stíhaný jenom v našem kraji, ale pro obdobnou trestnou činnost je proti němu vedeno trestní stíhání i kriminalisty v Praze a na Slovensku,“ uvedla mluvčí.

Obviněných už je osm lidí, spis k případu čítá asi 20 tisíc stran

Předloni policie v případu obvinila osm lidí ve věku 36 až 50 let ze Zlínska, Slovenska a Prahy ze zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby a z účasti na organizované zločinecké skupině. Ze stejných zločinů kriminalisté obvinili i tři firmy z Prahy a Brna.

„Dvě z obviněných osob byly v průběhu vyšetřování vyloučeny a je proti nim vedeno trestní řízení samostatně a proti jedné z firem bylo trestní stíhání zastaveno. Tři z obviněných jsou v současné době ve výkonu trestu odnětí svobody za daňovou trestnou činnost stejného charakteru, ostatní jsou stíháni na svobodě,“ řekla mluvčí.

Policie při zásahu před dvěma lety zajistila 15 osobních a nákladních vozidel v hodnotě pět milionů korun a tři nemovitosti na Zlínsku téměř za 20 milionů korun. Zadokumentování trestné činnosti organizované skupiny bylo podle policie časově velmi náročné.

Kriminalisté často využívali například mezinárodní právní pomoci, spousta výslechů obviněných i svědků se uskutečnila na Slovensku. Spis k případu čítá 12 a půl tisíce stran, s přílohami pak jde o 20 tisíc stran.