Řidič kamionu, který se v Holešově srazil s vlakem, zaplatí padesát tisíc. Přejezd už je lépe zabezpečený

Státní zástupkyně podmíněně zastavila stíhání řidiče nákladního vozu, který se loni v červnu v Dobroticích, místní části Holešova na Kroměřížsku, srazil s vlakem. Informovalo o tom dozorové Okresní státní zastupitelství v Kroměříži. Vlak po srážce vykolejil, devět lidí se lehce zranilo, řidič nákladního auta těžce. Nyní musí zaplatit padesát tisíc korun na konto obětí trestné činnosti. Za obecné ohrožení z nedbalosti mu předtím hrozilo až pět let vězení. Podle Správy železnic je už přejezd lépe zabezpečený a v budoucnu na něm budou i závory.

„Ve věci trestního řízení týkajícího se srážky osobního vlaku a nákladního vozidla v Dobroticích dne 5. 6. 2023, vydala dne 7. 2. 2024 státní zástupkyně Okresního státního zastupitelství v Kroměříži usnesení, kterým bylo podmíněně zastaveno trestní stíhání obviněného,“ píše se v tiskové zprávě, kterou zveřejnilo kroměřížské okresní státní zastupitelství.

Kromě toho, že řidič nákladního auta musí složit padesát tisíc korun na účet pro oběti trestných činů, ho také čeká čtyřletá zkušební doba, během které se má podrobit vhodné terapii pro řidiče motorových vozidel. Usnesení o zastavení trestního stíhání je podle kroměřížského okresního státního zastupitelství od března pravomocné.

Vlak RegioNova při nehodě vykolejil třemi nápravami ze čtyř. Po srážce s nákladním autem, které se převrátilo na bok, byl výrazně poškozený. Majetková škoda na vlakové soupravě byla vyčíslena na 3,8 milionu korun a na železnici na dvě stě padesát tisíc korun, uvedla už dříve policie.

Ve vlaku cestovalo zhruba padesát lidí. Devět zraněných při nehodě převezly sanitky do nemocnic v Kroměříži a ve Zlíně, jejich zranění byla většinou lehká. Řidič podle dřívějšího vyjádření záchranné služby utrpěl těžké zranění.

Správa železnic už přejezd upravila

Havárie se stala na přejezdu, který zabezpečovaly pouze výstražné kříže. K několika nehodám tam došlo už v minulosti. Podle Správy železnic už byla přijata nová bezpečnostní opatření a další se chystají.

„Došlo ke zvýraznění výstražných křížů reflexním žlutým podkladem a k zavedení trvale snížené traťové rychlosti přes přejezd. S dotčenými orgány jsme také projednali osazení dopravní značky STOP, to by se mělo realizovat do konce měsíce,“ informovala ČT mluvčí Správy železnic Nela Eberl Friebová.

S dalšími úpravami Správa železnic počítá v příštím roce. „Vzhledem k nehodám na přejezdu jsme loni iniciovali zvýšení úrovně jeho zabezpečení. Akce je už zařazena v plánu investic, letos se bude zpracovávat projektová dokumentace, v příštím roce pak předpokládáme realizaci stavby,“ dodala mluvčí s tím, že dojde k vybudování přejezdového zabezpečovacího zařízení se závorami.