Zlínskem se prohánějí závodníci. Město i okolí zasáhnou uzavírky

Zprávy ve 12: Ve Zlíně startuje Barum Rally (zdroj: ČT24)

Na Zlínsku začíná 48. ročník Barum Czech Rally. Nejvýznamnější automobilový závod na území Česka je součástí prestižního seriálu mistrovství Evropy. Závodníky letos čeká celkem 15 rychlostních zkoušek, na které by se z okolí trati mohlo dívat až dvě stě tisíc lidí. Obyvatele Zlínska čekají během pátku a víkendu omezení. Jejich podrobný přehled je k dispozici na internetových stránkách pořadatele. Ten nabízí také mapu s přesnými trasami závodů.

První rozsáhlá uzavírka omezila průjezd Zlínem už v noci na pátek. Od pátečních 6:00 do 14:00 je omezen provoz mezi Pohořelicemi a Komárovem a v Napajedlech. Centrum Zlína bude znovu pro motoristy uzavřeno v pátek od 16:00 do soboty 1:00 kvůli zmiňované večerní městské rychlostní zkoušce.

„Motoristům i MHD bude sloužit objízdná trasa po třídě Tomáše Bati do Prštného, kolem hypermarketu Albert, podél Dřevnice ulicí Nábřeží a na křižovatku Gahurova – K Pasekám. Obsluhovány nebudou zastávky U Zámku a Čepkov,“ uvedl mluvčí Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice (DSZO) Vojtěch Cekota.

V sobotu se závodníci proženou po silnicích ve Slušovicích, mezi Vsetínem, Hošťálkovou a Rajnochovicemi a mezi Babicemi, a Kostelany. Tratě budou uzavírány postupně. První zmíněná už před sedmou ráno a poslední od 11:45. Otevření silnic se plánuje na večer mezi půl desátou a půlnocí.

V neděli se pojede z Halenkovic do Žlutavy, z Malenovic ke Kudlovu a ze Všeminy přes Kašavu do Lukova. V těchto místech budou tratě uzavřeny od brzkého rána a poslední se otevře v 18:16. 

Změny v hromadné dopravě

Po dobu páteční uzavírky se bude trolejbusová linka číslo 6 na zastávce Školní měnit na linku 8X a pokračovat v jízdě po Štefánikově ulici, kolem Baťovy nemocnice, po ulici 2. května a Dlouhé až na zastávku Náměstí Míru. Tam se změní zpět na linku 6 a trolejbusy pojedou do Otrokovic.

„Úsek Jižní Svahy – Kocanda – Školní – Náměstí Míru bude obsluhován po objízdné trase přes Prštné kyvadlovou dopravou s označením 7X. Úsek Jižní Svahy – Středová – Školní – Náměstí Míru bude obsluhován po objízdné trase přes Prštné kyvadlovou dopravou s označením 14X,“ řekl Cekota. Místo linky 9 bude linka 9X, která pojede kolem nemocnice, ale nebude zajíždět na Jižní Svahy, otáčet se bude na konečné stanici Antonínova.

Autobusové linky 32 a 33 budou vedeny objízdnou trasou přes Prštné s označením 32X a 33X. Autobusová linka 38 bude označena jako 38X a pojede mimo tovární areál a mimo ulici Vodní.

„Dvacetiminutové jízdenky budou platit i pro přestup na náhradní dopravu. Revizoři budou uznávat v době tohoto dopravního opatření pro přestup na náhradní dopravu i nepřestupné jízdenky pro jednotlivou jízdu a budou zohledňovat odpovídající prodloužení jízdní doby, aby cestující v důsledku objížďky a náhradní dopravy nebyli poškozeni a nemuseli si kupovat dražší jízdenky,“ uvedl Cekota.

Tištěné jízdní řády náhradní dopravy budou také vyvěšené na zastávkách. „Po skončení městské rychlostní zkoušky rally posílí DSZO v nezbytném rozsahu přepravní kapacitu na linkách ze Zlína do Otrokovic a také na sídliště Jižní Svahy, aby se všichni diváci mohli dostat i v pozdních večerních hodinách městskou dopravou do svých domovů,“ slíbil Cekota.