Zlín po protestech sníží daň z nemovitosti

Zastupitelé Zlína po tříhodinové diskusi a stížnostech občanů rozhodli o snížení daně z nemovitostí od příštího roku. Poplatek klesne průměrně o šestnáct procent. Podle některých zástupců opozice jde jen o kosmetickou změnu. Daň letos po patnácti letech výrazně stoupla, v průměru až na pětinásobek. Podle primátora Jiřího Korce (ANO) za letošním nárůstem daně stojí také rozhodnutí vlády a konsolidační balíček.

Obyvatelé krajského města letošní výrazné zvýšení daně kritizovali. Dopoledne kvůli tomu byla na náměstí u radnice demonstrace, přišly desítky lidí. Opoziční zastupitelé za SPD a Zlín 21 navrhovali větší snížení místního koeficientu, než předložilo vedení města, ale neuspěli. Snížení požaduje i petice s pěti tisíci podpisy, za kterou stojí zástupci SPD.

Zvýšení daně pro letošek obhajovala radnice tím, že se poplatek neměnil řadu let a potřebou získat peníze na opravy a investice. O zvýšení daně zastupitelé rozhodli loni v červnu, opozice s tím nesouhlasila. „Investic, které máme dělat, je opravdu velké množství, a zastupitelstvo schválilo navýšení v nominální hodnotě osmdesát milionů korun, byl to průměrně 2,4 násobek, maximálně čtyřnásobek. Za to jsme zodpovědní z pozice města,“ tvrdí primátor Korec. Loni město na dani vybralo šedesát milionů korun.

Nepopulární krok kvůli konsolidačnímu balíčku

Město si podle něj loni uvědomovalo, že jde o nepopulární krok. V tu dobu nebyly známé přesné změny podle konsolidačního balíčku, řekl. „Stát zvedl sazbu za metr čtvereční, což byla jiná cesta, než avizoval měsíce,“ vysvětlil Korec.

Výnos z daně se tím zvýšil zhruba o sto deset milionů korun. „Vedle toho nám však stát o zhruba stejnou částku snížil příjmy,“ řekl primátor. Zvýšení daně označil za velký skok, který podle něj město nezapříčinilo.

Koalice předložila návrh na snížení daně průměrně o šestnáct procent, což znamená snížení výnosu o čtyřicet milionů korun. „Takže my jsme navýšili o osmdesát milionů a teď polovinu z toho dáme pryč. Skok, který zapříčinila vláda, je skutečně velký, chceme to srovnat na úkor městského rozpočtu,“ vysvětloval Korec.

Snížení daně je podle opozice nedostatečné

Zastupitelé schválili změnu vyhlášky o stanovení koeficientů pro výpočet daně z nemovitých věcí, která sníží všechny místní koeficienty o 0,3 bodu. Průměrný místní koeficient ve Zlíně bude 2,3. SPD navrhovalo snížení koeficientu na 2,0 pro katastrální území Zlína a 1,7 pro ostatní území. Návrh hnutí Zlín 21 se částečně lišil u koeficientu místních částí. „Návrh koalice považuji za naprosto nedostatečný, je to jen kosmetické snížení,“ prohlásil zastupitel Pavel Sekula (SPD). Obyvatele nezajímají důvody zvýšení daně, řekl. „Obyčejného občana to nezajímá. Zajímá ho jediná věc, kolik ze své peněženky vytáhne,“ dodal.

Obyvatelé výrazné zvýšení daně na zastupitelstvu kritizovali. „Tvrdíte, že vám stát krátí peníze, ale neměli byste se obracet na stát? Vy se snažíte doplnit kasu těmi, kteří mají hluboko do kapsy,“ namítla obyvatelka okrajové části Jitka Halašková, které se daň zvýšila sedminásobně. Martin Šebesta, který je členem místní komise v části Louky, má zato, že zvýšení daně je drastické.

Opoziční zastupitel Tomáš Dudák (Zlín 21) řekl, že se loni při schvalování stala chyba. „Už tehdy jsme upozorňovali, že navýšení je skokové,“ podotkl Dudák, který je generálním ředitelem společnost Spur. Společnosti se zvýšila daň z necelého půl milionu korun na 2,5 milionu korun. „To už jsou peníze, které pocítí každá společnost, ať je jakkoli velká,“ dodal.