Ženy, které chtějí rodit v Praze, se musí registrovat už ve všech porodnicích

Praha - Budoucí maminky se musí registrovat už ve všech pražských porodnicích. Jako poslední začala povinnou registraci před porodem požadovat i Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Nemocnice to odůvodňuje tím, že počty porodů stále stoupají.

„Dlouho jsme se tomu bránili, ale registrace je již nezbytná. Díky ní budeme moci lépe rozvrhnout plánované porody, a vytvořit si tak prostor pro porody akutní,“ uvedl přednosta gynekologicko-porodnické kliniky Bohuslav Svoboda. Rodičky se podle Svobody nemusí obávat, že by je porodnice v akutních případech nepřijala.

Registraci již několik měsíců vyžadují i v ostatních pražských porodnicích, například Fakultní Thomayerova nemocnice od března loňského roku.

V pražských nemocnicích se loni narodilo nejvíce dětí za několik posledních let. Například v pražské Všeobecné fakultní nemocnici se loni narodilo 4 686 dětí, což představuje nárůst o více než 300 dětí oproti předchozímu roku. Na Bulovce se loni narodilo 2 400 dětí, zatímco v roce 2007 to bylo o 560 méně.

Pražské porodnice už dříve sjednotily termín, do kterého se musí rodičky registrovat. Tím je 14. týden těhotenství. Poté mají rodičky téměř nulovou šanci, že je některá porodnice vezme. Ženy mohou rodit ve středních Čechách, například v Kladně nebo Benešově. Středočeské nemocnice totiž registraci zatím nepožadují.

O údajných komplikacích při přijímání akutních rodiček v pražských porodnicích před časem informovala média. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt již dříve řekl, že není pravda, že by nemocnice odmítaly přijímat rodičky přivezené záchrankou nebo se o ně nedokázaly postarat. Podle mluvčí pražské záchranky Jiřiny Ernestové je však někdy předávání rodiček na porodnická oddělení komplikací, i když nyní jsou takové případy spíše výjimečné. Situace podle ní kulminovala v listopadu a prosinci loňského roku, nyní je již klidnější.