Ze Starého Města zmizel nebezpečný odpad. Zatím se neví, kdo to zaplatí

Ve Starém Městě končí likvidace nebezpečného odpadu, který do tamního skladu navezla firma z Polska. Kromě skladu u Frýdku-Místku se odpad dostal i do Bohumína. S likvidací nebezpečných chemikálií začala odborná firma zhruba před dvěma měsíci, práce by měly definitivně skončit v pátek. Zatím je hradilo město Frýdek-Místek.

Sklad s nebezpečným odpadem ve Starém Městě u Frýdku-Místku ukrýval celkem 3231 barelů s šestnácti druhy nebezpečných odpadů. Šlo o hořlavé látky jako například zbytky barev, laků, rozpouštědel, sorbentů nebo kyselin. Odborníci museli odebrat vzorky u všech látek, aby mohli určit, jakým způsobem mají být zlikvidovány. 

V současné době se odpady ze skladu stále odvážejí do spaloven napříč celou Českou republikou. V pátek by už ale mělo být hotovo, neměl by tady zůstat žádný sud s nebezpečným odpadem.
Jana Matějíková
mluvčí magistrátu ve Frýdku-Místku

Město platit nechtělo, ale muselo

Problémem jsou v tuto chvíli finance, protože likvidaci nebezpečného odpadu hradí právě město. Na rozdíl od Bohumína totiž Česká inspekce životního prostředí vyhlásila ve Starém Městě havarijní stav a frýdeckomístecký magistrát tak problém musel řešit.

Na odvoz a následnou likvidaci chemikálií muselo město uvolnit miliony korun. Magistrát zatím uhradil fakturu na dva miliony, ale předpokládá, že celkové náklady se budou pohybovat kolem osmi milionů korun. „Máme za to, že náklady by neměly být jenom na nás. Na jejich úhradě by se měl podílet i kraj a stát, jejichž roli jsme suplovali,“ říká mluvčí města Jana Matějíková.

V Bohumíně se s úklidem ještě nezačalo

Nebezpečné chemikálie se objevily i v Bohumíně, tam ale zatím jejich likvidace nezačala. V případě bohumínské skládky se totiž nejednalo o havárii a majitel skladiště, který prostory pronajímal, nemá na odvoz odpadu peníze. Město finanční pomoc podnikateli odmítá.

Ve skladišti v Bohumíně objevil jeho majitel zhruba 150 tisíc litrů nebezpečného odpadu, i když firma, která si prostory pronajala, slibovala uskladnění stavebního materiálu. Majitel objektu zatím zaplatil skoro 140 tisíc korun za likvidaci látky z podlahy skladu.

Místostarosta Bohumína Lumír Macura (ČSSD) už dříve řekl, že by se měl odpad vrátit do země původu, to znamená do Polska. Případem nelegálních skladů v Bohumíně i Starém Městě u Frýdku-Místku se stále zabývají kriminalisté. Ve vazbě je v tuto chvíli šestnáct lidí, patnáct na polské a jeden na české straně.