Začal odvoz nebezpečných odpadů z nelegálního skladu u Frýdku-Místku. Potrvá až měsíce

Události: Odvoz nebezpečného odpadu (zdroj: ČT24)

Po více než měsíci a půl, kdy policie objevila nelegální sklad nebezpečných odpadů ve Starém Městě u Frýdku-Místku, odvezla specializovaná firma první kontejner s nebezpečným odpadem do spalovny v Ostravě. První náklad měl osm tun, celkem je však na místě uloženo 650 tun. Likvidace proto bude podle primátora trvat možná i několik měsíců.

„Dnes se odvezlo prvních osm tun z celkového počtu asi 650 tun nebezpečného odpadu ze Starého Města. Veze se to do Ostravy, do spalovny nebezpečného odpadu společnosti Suez,“ řekl ČT primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký (ČSSD).

„Je tady 3231 barelů s šestnácti druhy nebezpečných odpadů. Všechno to jsou hořlaviny, některé více, některé méně. Ale není tady nic jako například radioaktivní odpad,“ ujistil primátor. Podle rozborů jde hlavně o zbytky barev, laků, rozpouštědel, sorbentů, ale i kyselin.

Odborníci nyní musí detailně prozkoumat složení. Analýza jednoho vzorku stojí pět tisíc korun, a kdyby zkoumali každý barel zvlášť, stály jen samotné testy šestnáct milionů, upozornil primátor. Pracovníci proto obsah více barelů slévají do jednoho a vzorky pak odebírají z něj. Podle Pobuckého je takový postup levnější a rychlejší.

„Dělají se takzvané směsné vzorky. Pro představu: vezme se čtyřicet barelů, z toho se udělá jeden vzorek, a pokud ho akceptuje například spalovna, tak je potom ochotna všech čtyřicet barelů převzít ke spálení,“ popsal.

Barely ve skladovací hale, kde je nelegálně uložen nebezpečný odpad
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Odvoz bude trvat až měsíce

Další kontejnery by podle něj měly odjet koncem týdne a odvozy by takto měly pokračovat každý týden. Odvoz a likvidace odpadů proto bude trvat týdny až měsíce. Důvodem je kromě nutnosti rozborů i to, že tak velké množství nebezpečného odpadu stejně žádná odborná firma není schopna najednou převzít a zlikvidovat.

Město původně plánovalo, že by odpad převezlo do jiného skladu, kde by zůstal až několik let. Nakonec ale získalo od ministerstva životního prostředí povolení jej rovnou zlikvidovat. Podle primátora je to rychlejší i levnější. Přesto za likvidaci město zaplatí miliony korun.

Odpad do skladu pravděpodobně navezla polská firma a kromě skladovací haly ve Starém Městě ho uložila také v objektu v Bohumíně na Karvinsku, kde by ho mělo být asi 150 tisíc litrů. Bohumín zajištění materiálu nechává na majiteli soukromého objektu, kam byl dovezen. Podle vedení města odpad obyvatele neohrožuje.