Zaparkovat v Praze není jednoduché, městské části chtějí jednat

Praha - Hlavní město chystá nový plán na rozšiřování parkovacích zón. Dokud však nebude nová koncepce hotová, nebudou vznikat žádné další modré zóny. S tím ale nesouhlasí některé městské části, které chtějí problémy s parkováním řešit okamžitě. Praha 8 by chtěla mít zřizování parkovacích zón ve vlastní kompetenci, aby mohla s jejich vytvářením začít ihned.

Praha je ucpaná a místa na parkování se hledají těžko. I turisté, kteří do Prahy denně přijíždějí, si mnohdy neví rady, kde mohou zaparkovat, kde je to placené či kde je vůbec místo. Bohužel Praha zatím nemá komplexní parkovací řešení pro řidiče – na okrajích města by mohla vyrůst parkoviště, která by byla lehce dosažitelná městskou dopravou a turisté i dojíždějící by tak nemuseli vůbec zajíždět do centra. Nová koncepce však bude hotová nejdříve na začátku roku 2015.

Městské části se proto problémy s parkováním snaží řešit po svém. Potřebují k tomu mít ale volné ruce, aby mohly na nedostatek parkovacích míst reagovat okamžitě. „Magistrát proti takovému řešení nic nenamítá,“ říká zástupce starosty MČ Praha 8 Michal Švarc.

Šlo by jen o dočasné řešení

„Šlo by jenom o dočasné opatření. Praha totiž chystá jednotnou parkovací koncepci. Ta určí pravidla pro celé hlavní město. Katastrofální parkování se totiž netýká jenom centra,“ doplnil náměstek primátora Jiří Nouza.

Radnice Prahy 8 si na téma parkovacích zón nechala zpracovat podrobný výzkum, který stál statisíce korun. Magistrátní koncepce parkovacích zón má být hotová nejdřív začátkem roku 2015 a městská část tak dlouho čekat nechce a svoje parkovací zóny zavede nejpozději v prosinci.

Praha 10 zatím konkrétní návrh parkovacích zón nemá, i zde ale zvažují nějaké dočasné řešení.

V Praze je problém zaparkovat (zdroj: ČT24)