Zámek ve Zlíně zůstává bez nájemce

Zlín – Více než půl roku hledá zlínská radnice nájemce pro zámek v centru města, zatím neúspěšně. Poté, co na podzim opustil přízemí barokní památky provozovatel restaurace, zůstala téměř polovina zámku prázdná. Aktuální problém teď vyřešila rozsáhlá výstava Šangri-la, ale jen přechodně.

Vloni touto dobou seděli na nádvoří lidé se sklenkou vína. Zámek byl oázou klidu v hektickém srdci Zlína. Z vyhlášené restaurace však zůstaly jen poutače. Kvůli rostoucím nákladům a vysokému nájmu provozovatel smlouvu vypověděl. Mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák se nechal slyšet, že město nemůže tento nájem snížit, protože by se dopustilo nepovolené podpory jednoho podnikatelského subjektu.

Zámek zůstal z poloviny prázdný a radnice na provoz doplácí. Využitelnost barokních sálů zachraňují expozice zlínského muzea a galerie v prvním a druhém patře. Trn z paty vytrhla radnici výstava Šangri-la, která až do konce října nevyužité prostory zaplní. Organizátoři výstavy získali zámecké prostory do výpůjčky, za nájem platit nemusí.

Reportáž Filipa Zdražila (zdroj: ČT24)

„Město si od toho slibuje to, že tento zámek bude dostatečně zpropagován a objeví se v průběhu výstavy další vážní zájemci,“ říká Zdeněk Dvořák. Jde však jen o zbožné přání. Může být totiž ještě hůř. Jediní nájemci, muzeum a galerie, jsou také jednou nohou na odchodu. Z nevyhovujících prostor se už příští léto začnou stěhovat do areálu bývalých Baťových závodů.

Ředitel Krajské galerie výtvarného umění Václav Mílek sdělil, že prostory absolutně nesplňují současné nároky na možnost regulace světelné hladiny. To všechno by nové prostory prý měly splňovat. Pro zástupce zlínské radnice to však znamená další komplikaci. Reálně totiž hrozí, že barokní zámek zůstane v příštím roce úplně prázdný.