Začíná rekonstrukce věže Staroměstské radnice, od dubna se uzavře turistům

UDÁLOSTI: Staroměstskou radnici v Praze čeká generální oprava (zdroj: ČT24)

Začínají opravy staroměstské radniční věž v Praze. Zakryje ji lešení a od jara do podzimu nebude možné vystoupit na vyhlídkovou plošinu. Opravy vyvrcholí v první polovině příštího roku rekonstrukcí orloje.

Radniční věž s orlojem je dost možná nejznámější památkou světa. Její model reprezentuje Českou republiku například v bruselském parku Mini-Europe, v Japonsku či Koreji zase stavějí její kopie.

Nadcházející rok a půl ale pražský originál nikdo neuvidí v celé jeho kráse. Začíná celková rekonstrukce věže Staroměstské radnice za 48 milionů korun.

První část oprav se týká jejího zevnějšku. Dojde i na ochoz, který bude uzavřený od dubna do listopadu. Je zapotřebí opravit omítky poškozené návštěvníky, některé uvolněné kameny ve zdivu a postavit nové zábradlí, které bude vyšší a bezpečnější.

Ve druhé fázi, která začne v prosinci, zamíří stavebníci do prostor věžní kaple. Během druhé světové války ji poškodila exploze, a přestože byla opravena, následky jsou stále patrné. „V současné době má bohužel narušenou statiku. Vidíme to na zdi, kde máme praskliny, které se táhnou po celé délce až dolů na podlahu,“ upozornil mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. 

Opravu potřebují také břidlicové střechy, kterými do věže zatéká. Až potom dojde na největší atrakci staroměstské radniční věže, tedy pražský orloj. Jeho oprava začne příští rok v únoru, kdy ho restaurátoři zcela rozeberou a odvezou na opravu.

„Orloji se vrátí barva železa, která je teď nevhodně překrytá mnoha vrstvami grafitového emailu,“ popsal kýženou proměnu orlojník Petr Skála. Jako závaží poslouží rekonstruovanému stroji sladové kamenné bubny. 

Odbíjení orloje bude v době oprav nahrazovat turistům laserová projekce na lešení, takzvaný videomapping. Světelní náhradníci za apoštoly, smrtku či kohouta budou hrát hlavní role na radniční věži čtyři měsíce. Stroj se znovu rozběhne v červnu 2018.