Záchranáři z Plzeňského kraje stále čekají na očkování, jinde šli mezi prvními. Máme málo vakcín, tvrdí koordinátor

Události v regionech: Záchranáři v Plzeňském kraji marně čekají na vakcíny (zdroj: ČT24)

Na záchranáře z Plzeňského kraje se dosud nedostalo při očkování. Zdravotníci ze záchranných služeb přitom patří do skupiny s nejvyšší prioritou, a měli by tak být očkováni přednostně, mezi prvními. Krajský koordinátor očkování však tvrdí, že je zatím k dispozici příliš málo vakcín.

Posádky sanitek zdravotnické záchranné služby se s lidmi nakaženými covidem-19 setkávají často, zejména když slouží v takzvaném covidovém autě, které jezdí pro pacienty, o nichž se ví, že nemoc mají. Zatímco většina krajů začala záchranáře očkovat mezi prvními, v Plzeňském kraji zatím žádný z nich vakcínu nedostal. Změní se to zřejmě až ve druhé polovině měsíce, první závazný termín očkování pro záchranáře Plzeňského kraje bude 18. ledna.

Není to tak, že by se snad záchranáři snažili vakcíně vyhnout – naopak. „Děláme všechno pro to, abychom se nenakazili. To ale nemění nic na tom, že jako zdravotníci si uvědomujeme význam očkování, chceme být očkováni, ale zatím tomu tak u nás není,“ zdůraznil řidič krajské záchranky Martin Brejcha.

Navíc když záchranáři nejsou očkováni, znamená to pro záchrannou službu velkou zátěž. Část z nich je v karanténě a musí podstupovat testy, což je nákladné. „Jenom za prosinec jsme museli protestovat 81 lidí,“ poukázala mluvčí krajské záchranky Mária Svobodová.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová ujistila, že očkování pracovníků zdravotnické záchranné služby nic nebrání. „Poskytovatelé zdravotnické záchranné služby, kteří se podílejí na boji s covidem-19, jsou zařazeni do skupiny 1A stejně jako zdravotníci pečující o pacienty s covidem-19,“ poukázala. Ostatně v ostatních krajích skutečně šli záchranáři na řadu mezi prvními.

Že je to v Plzeňském kraji jinak a na záchranáře se dostane až v další fázi, zdůvodnil krajský koordinátor očkování Petr Pazdiora tím, že je není čím očkovat. „V každém regionu je strategie dána množstvím dodaných vakcín,“ řekl.

Pro záchranné služby ve všech krajích je nynější období velmi vyčerpávající. Mají vysoký počet výjezdů, třeba v Jihomoravském kraji v pondělí padl historický rekord, když záchranáři vyjížděli 350krát.