Za těmi nejlepšími projezdili Evropu. JAMU nakoupila hudební nástroje za miliony

Mezi novými nástroji je i dvacet křídel (zdroj: ČT24)

Nové hudební nástroje a technologie budou od pátku sloužit studentům Hudební fakulty Janáčkovy akademie múzických umění v Brně (JAMU). Škola je nakoupila za téměř 70 milionů korun. Jsou mezi nimi moderní nástroje špičkových značek i vzory těch historických z různých období.

Deset dechových, dva strunné, třináct historických a 28 klávesových hudebních nástrojů nakoupili na Hudební fakultě JAMU. Mezi nimi i dvě cembala. Jedno z nich přišlo na svět teprve před týdnem pod rukama brněnského výrobce. Barvy tónů má ale stejné jako jeho historický originál z 18. století. Na podobné tehdy hrával i Johann Sebastian Bach. K němu pořídili pro hudební studenty i cembalo podle vzoru o století staršího nástroje.

„Je to nástroj vlámské provenience, to znamená má krásné ozdoby, které jsou typické. Slouží to k jiné hudbě, která zní právě trochu razantněji,“ popsala rozdíl mezi nástroji vedoucí Katedry varhanní a historické interpretace JAMU Barbara Maria Willi.

Rozdíl teď budou moct porovnat studenti Hudební fakulty Janáčkovy akademie múzických umění. Záměr je, aby mohli experimentovat a ve své budoucí kariéře obstáli i před zahraniční konkurencí. A to nejen v oblasti cembal.

„Za klavíry jsme projezdili Evropu, jezdili jsme až k výrobcům. Když to sečtu, tak jsme jich vlastně vyzkoušeli přes čtyři sta, každý jsme ohodnotili,“ popsal klavírní virtuos Jan Jiraský. Do Brna se dostalo dvacet nejlepších. Včetně toho značky Steinway, které zástupci školy vnímají jako „Ferrari“ mezi klavíry.

K historickým nástrojům i elektroniku

Mimo tóny kláves ale akademií budou znít i zvuky modernější – elektronické. Jde třeba o novou techniku na mixování zvuků nebo zařízení pro záznam v terénu. „Tímto projektem se dostane Hudební fakulta JAMU na srovnatelnou úroveň se špičkovými světovými instituty, alespoň co se materiálního vybavení pro experimentaci a interpretaci týče,“ vysvětlila Willi.

Nové technologie si vyzkouší při výuce i studenti, kteří budou komponovat scénickou a filmovou hudbu. Právě to jsou obory, které jsou zejména na západních univerzitách podpořené velkým technologickým zázemím.