Výlep plakatů načerno trápí písecké obyvatele

Písek - Vedení radnice v Písku vyhlásilo boj lidem, kteří načerno vylepují plakáty na místa, která k tomu nejsou určena. Město ročně musí na vlastní náklady odstranit stovky plakátů a plochy nechat vyčistit. Těm, které se při lepení plakátů podaří dopadnout, teď hrozí až desetitisícová pokuta. Plakáty polepené skříně elektrických rozvodů, stožáry veřejného osvětlení, dopravní značky, ale i domy přinutily radnici zpřísnit postup proti těm, kteří je načerno vylepují.

„Nerespektování vlastnictví vede k tomu, že vznikají škody na našem majetku. Máme zvýšené náklady při odstraňování černých výlepů,“ uvedla místostarostka Písku Eva Veselá. Načerno vylepené plakáty, které se obvykle na různých místech objeví přes noc, jsou tak vidět téměř na každém rohu. Sami obyvatelé Písku připouštějí, že to městu na kráse nepřidá. To by určitě být nemělo, mělo by se to dávat na plochy, které jsou k tomu určené," podotkl obyvatel Písku Emanuel Aleš.

Radnice zpřísnila tresty. Pokud se podaří dopadnout toho, kdo plakáty načerno vylepuje, zaplatí ve správním řízení až deset tisíc korun. Město jde ještě dál. „My si budeme hájit svá práva tím, že budeme znehodnocovat plakáty,“ dodala ještě Veselá. Do boje proti černým výlepům se zapojil i městský kamerový systém. „Máme zaznamenány tak tři případy, kdy pachatel prováděl černý výlep,“ vyjádřil se k situaci zástupce velitele Městské policie Jaroslav Rapan.

Písecká radnice je přesvědčena, že zvýšenou kontrolou nad černými výlepy ušetři i městské peníze. Ročně totiž na jejich likvidaci investovala desítky tisíc korun.