Vrchní soud potvrdil bývalé starostce Čejče osm a půl roku vězení za zpronevěru a podvod

Za zpronevěru, podvod a zneužití pravomoci úřední osoby si bývalá starostka Čejče na Hodonínsku Marta Výmolová definitivně odpyká 8,5 roku vězení. Rozsudek brněnského krajského soudu ve čtvrtek potvrdil Vrchní soud v Olomouci, sdělil mluvčí soudu Stanislav Cik. Zamítl tak odvolání ženy, která s rozsudkem krajského soudu nesouhlasila. Podle něj obci Čejč během svého vedení způsobila škodu asi tři miliony korun a jednotlivé lidi připravila o 17 milionů korun. Vyšší část škody má bývalá starostka poškozeným nahradit.

Výmolová podle soudu jako starostka nechala na svůj účet převést různé částky, které měly putovat na obecní účet. Šlo například o 600 tisíc korun za prodej obecních pozemků nebo výtěžek sbírky na pomoc Troubkám po povodni ve výši 33 220 korun.

Podle obžaloby si také nechávala část invalidního důchodu určeného pro nesvéprávného člověka, jehož byla soudem stanovená opatrovnice, v tomto případě si podle obžaloby od roku 2005 do roku 2016 ponechala asi 386 tisíc korun.

Žena byla původně obžalována i za to, že si přivlastnila příspěvky vinařů, šlo o 580 tisíc korun na výstavbu vodovodu v jedné z ulic. Podle krajského soudu ale tento čin nejde prokázat.

Podvedla i obyvatele obce

Obžalovaná podle spisu přibližně od roku 2012 také přijímala od různých lidí vysoké částky s tím, že mělo jít o investice do obchodu s realitami, které nevrátila. S dalšími lidmi pak měla uzavírat smlouvu na rezervaci pozemků v Čejči jako prostředník firmy, která pozemky ale nevlastnila a s Výmolovou nespolupracovala. Také tyto peníze podle obžaloby putovaly na její účet.

Zprostředkovala údajně i prodej bytu jednoho z obyvatel Čejče, který se přestěhoval do domova pro seniory, a platbu za byt přijala na svůj účet, ale rodině ji neposlala.

Výmolová vinu už dříve odmítla. Obvinění ze strany nového vedení obce, které ji donutilo v roce 2016 odstoupit, označila za účelová s tím, že z obecního archivu někdo odstranil složky, které dokazují její správný postup. U krajského soudu uvedla, že doplatila také na svou nepořádnost a důvěru ve spolupracovníky a podřízené. Doplnila, že po odchodu z funkce se zhroutila a skončila v insolvenci. Soud však jejím argumentům neuvěřil.