Věřitelé NWT přijali reorganizační plán. Firma se rozdělí, divize, které přežily, se osamostatní

Věřitelé společnosti NWT přijali reorganizační plán. Zahrnuje prodej majetku a prominutí části dluhů. Rozhodnutí věřitelského výboru musí ještě potvrdit insolvenční soud. Inovační firma na sebe podala insolvenční návrh loni na podzim v souvislosti s rostoucími cenami energií, které přeprodávala. Do insolvenčního řízení přihlásilo 603 věřitelů 618 pohledávek za 1,7 miliardy korun, část pohledávek ale nebyla uznána.

Firma uvedla, že při využití reorganizace by nezajištění uživatelé dostali 50 milionů korun. V případě konkurzu by na ně zbylo 49 milionů korun a zajištění věřitelé by získali 226,5 milionu korun.

Reorganizační plán předpokládá, že divize NWT, které stále fungují, se změní na samostatné firmy, které konkrétní činnosti odkoupí. Společnosti Elektro Servis, Energo, ICT a Agro za části NWT zaplatí od šesti do tří milionů korun. NWT také prodá movitý majetek, pohledávky, duševní vlastnictví, smluvní vztahy a oběžná aktiva nové firmě Boff NWT zhruba za 11 milionů korun. Nová firma by měla zároveň odkoupit aktiva NWT za 291 milionů, přičemž jeho závazky částečně uhradí a částečně převezme s ručením investičního fondu Ifis.

Jedna společnost NWT se tak s pomocí investičního fondu změní na několik společností. „Jeden obor naší činnosti ohrozil celou naši firmu, kterou jsme třicet let budovali, ohrozil i zaměstnanost. Poučili jsme se, rozmělnili rizika, aby se to znovu nemohlo stát,“ řekla spolumajitelka NWT Martina Vítková.

Dodala, že pokud insolvenční soud plán schválí, čeká ji hodně práce. „Pro věřitele to znamená, že 14 dní od okamžiku, kdy rozhodnutí nabyde právní moci, dostanou první splátku dluhu, druhou splátku potom po skončení všech incidenčních sporů,“ přiblížila. 

Až do vyhlášení insolvence měla společnost deset divizí. Postupně ukončila činnost divizí pasivní domy, development, marketing a energie, která se věnovala dodávkám elektřiny a zemního plynu.