V zimních střediscích panují výborné podmínky. Přibývá ale zraněných lyžařů

Situace v lyžařských střediscích (zdroj: ČT24)

V lyžařských střediscích na horách přetrvávají výborné sněhové podmínky. Návštěvníci hor si navíc ve vyšších polohách užijí díky inverzi i slunečné počasí a ovzduší bez smogu. Počet zraněných lyžařů ale roste.

Členové horské služby tak ošetřují lyžaře častěji než loni. Zásahů mají zhruba o třetinu víc. Třeba v Jeseníkách pomáhali od začátku prosince už 350 lidem. 

Podle Michala Klimeše, náčelníka Horské služby Jeseníky, jde o typické lyžařské úrazy. „V posledních letech podle statistik nejvíce jsou postižené klouby, kolenní vazy, podvrknutí, poranění kloubů, následují zlomeniny. A dále bezvědomí, otřesy mozků a tržné rány,“ dodal.

Sněhu máme v celé aréně dostatek, takže se nám tady objevili i sváteční lyžaři, kteří jezdí minimálně. A těch úrazů nám prostě přibývá, bohužel.
Zdeněk Skokan
vedoucí Ski areálu Kazmarka

O víkendu si lidé vystojí fronty

Zatímco přes týden fronty u vleků fronty téměř nejsou, nápor zájemců očekávají provozovatelé středisek opět o víkendu. Užít si mohou i běžkaři, stopy mají připravené ve vyšších i nižších polohách. V Jeseníkách stále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí, v posledních dnech tam nový sníh nepřipadl.

„Sněhové podmínky na horách jsou ideální. Například na Červenohorském sedle, ale i v okolí jsou sjezdovky každé ráno perfektně upravené. Co se týče běžeckého lyžování, bude se určitě před víkendem upravovat trasa mezi Červenohorským sedlem a Vřesovou studánkou a z Červenohorského sedla na Švýcárnu a dále na Ovčárnu,“ řekl dispečer jesenické horské služby Jaroslav Komárek.

Výborné sněhové podmínky jsou také v lyžařských areálech v údolí Karlov. „Teploty se drží stále pod nulou. Všechny sjezdovky jsou otevřené, k dispozici jsou všechny služby. Běžecké stopy jsou pravidelně upravované a budou připravené,“ dodal zástupce Ski Arény Karlov Boris Keka. „Víkendové návštěvy jsou silnější než přes týden, ale ve všedních dnech tady máme řadu lyžařských kurzů,“ doplnil.

Zimní atmosféra panuje i na Ramzové. „Jsou skvělé podmínky, na svazích máme v průměru kolem 70 centimetrů sněhu. Přes týden tady máme kolem 500 lidí, o víkendu je počet dvojnásobný, ale žádné velké fronty se netvoří,“ řekla dnes zástupkyně střediska Karla Kubíčková.

Zimu si pochvalují také v Přemyslově na Šumpersku. „Podmínky jsou stále stejné, na sjezdovkách se jezdí na přemrzlém prašanu, leží na nich 60 až 80 centimetrů sněhu. V provozu máme vše, ať už se to týká sjezdovek i služeb. Projeté jsou i okolní běžecké stopy,“ uvedl zástupce areálu Josef Podzimek.

Dostatek sněhu je i v zimních střediscích ležících jen pár kilometrů od Olomouce. Například areál v Hrubé Vodě hlásí až 90 centimetrů sněhu, všechny sjezdovky jsou v provozu v nedalekém areálu v Hlubočkách, kde leží podle informací na stránkách střediska 60 až 110 centimetrů sněhu.

Pro zraněné vyjížděl i vrtulník

Plná lyžařská střediska potvrdila také Horská služba. Podle jejího dispečera se o minulém víkendu v Jeseníkách zranilo 30 lidí, dvakrát musel ke zraněným letět vrtulník. V prvním případě se v Dolní Moravě vážně zranila jedenáctiletá lyžařka. „Ve druhém případě šlo o zlomeninu stehenní kosti, stalo se to ve Filipovicích,“ uvedl dispečer.

O předminulém víkendu se záchranáři postarali o 25 zraněných návštěvníků. „Šlo většinou o běžné úrazy, například na Červenohorském sedle to byla zlomenina lýtkové kosti či zraněné koleno,“ uvedl dispečer jesenické horské služby Jaroslav Komárek s tím, že i o tomto víkendu musela zasahovat letecká služba. Osmiletý lyžař utrpěl zlomeninu bérce.

V Jeseníkách stále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí, který znamená mírné nebezpečí. Horští záchranáři již dříve varování snížili ze třetího stupně v úterý. Důvodem bylo to, že se nová sněhová pokrývka již stabilizovala.

Beskydy lákají na ideální podmínky

Rovněž lyžařská střediska v Moravskoslezském kraji stále nabízejí příznivcům zimních sportů ideální podmínky. Provozovatelé tak o nadcházejícím víkendu opět očekávají zvýšený zájem návštěvníků, protože příznivé by mohlo být i počasí.

„Aktuálně se teplota pohybuje kolem nuly nebo těsně nad nulou, což je celkem příjemná teplota na lyžování. Meteorologové slibují, že by mělo být jasno, tak uvidíme,“ řekl vedoucí areálu Ski Bílá na Frýdecko-Místecku Jaroslav Vrzgula.

Lyžařské středisko je podle něj kompletně v provozu a je v něm v průměru okolo půl metru sněhu. „Uplynulý víkend byl z hlediska návštěvnosti fantastický, ani v týdnu si nemůžeme stěžovat, v průměru máme okolo tisícovky lidí. Jezdí k nám hodně Poláci, protože mají prázdniny, a jsou tady také lyžařské kurzy,“ uvedl Vrzgula. V mrazech se v areálu stále ještě zasněžuje, ale děla už nejedou na plný výkon. Zasněžují se pouze kritická místa nebo si středisko chystá zásoby pro případnou oblevu.

Na ideální podmínky láká příznivce zimních sportů i Petr Mikeska ze Ski Opálená v Pstruží na Frýdecko-Místecku. „Podmínky jsou ideální úplně pro všechny - lyžaře, snowboardisty i běžkaře. Teď k nám přijíždějí i cizinci, kteří jsou ubytování v Beskydech. V týdnu hodně jezdí senioři, což nás těší, o víkendech zase rodiče s dětmi. Větší nápor očekáváme hlavně v době prázdnin,“ řekl Mikeska.