V Ústí nad Labem se v sobotu představí nejlepší tanečníci Evropy

Ústí nad Labem - Nejlepší tanečníci z pěti evropských zemí se představí v ústeckém kulturním domě. V sobotu se tam uskuteční 38. ročník prestižního Mezinárodního tanečního festivalu, který patří k nejstarším pořádaným soutěžím v České republice. Letos pořadatelé také poprvé hodlají vyzkoušet nový model vyřazování, který má v budoucnu pomoci zařazení tanců do programu olympijských her.

Součástí soutěže bude pohár družstev střední Evropy a mistrovství České republiky formací ve standardních a latinskoamerických tancích. Své umění předvede 24 párů a sedm formací. O pořádání soutěže se organizátoři každoročně uchází ve výběrovém řízení u Mezinárodní taneční federace. Soutěže se zúčastní družstva z Česka, Maďarska, Polska, Německa a Slovenska, která bude hodnotit sedm porotců. Pohár je takzvaně nominační, zúčastní se ho pouze nejlepší tanečníci, většinou mistři z jednotlivých zemí, kteří jsou do 50. místa na světovém žebříčku. Českou republiku budou reprezentovat dvě nejlepší družstva.

Zájem o tanec je podle viceprezidenta Českého svazu tanečního sportu Petra Barnata rostoucí stejně jako v ostatních sportech. „Zájem neupadá, ale v některých letech kopíruje populační křivku,“ uvedl.

Pauzy mezi jednotlivými částmi soutěže vyplní ukázky sportovního aerobiku, kde své umění předvede i mistr světa Jan Pochobradský. Podle pořadatelů by soutěž rádi uskutečnili ve sportovní hale, kam se vejde více diváků, ale v současnosti není v Ústí nad Labem žádná vhodná. Do sálu kulturního domu se vejde více než 300 diváků a nyní jsou už všechna místa obsazena.

Soutěž pořádá Český svaz tanečního sportu ve spolupráci s městem, na akci se také podílí krajský úřad a ústecké kulturní středisko. Proti ostatním tanečním soutěžím pořádaných v České republice je rozpočet nízký. „Soutěž se koná také zásluhou města, které přispělo na pořádání soutěže zhruba třetinou,“ uvedl Zdeněk Kymlička z pořadatelského týmu.