V Moravskoslezském kraji se do záchrany lidí zapojí proškolení dobrovolníci. Mohlo by jich být na 500

Dobrovolníci zachraňují životy (zdroj: ČT24)

Od začátku nového roku začala obyvatelům Moravskoslezského kraje pomáhat služba, která má efektivněji chránit jejich zdraví i životy. Nová mobilní aplikace využívá ochoty lidí, kteří díky svému vzdělání či proškolení mohou pomoci v nečekaných krizových situacích.

Podle mluvčího záchranné služby v Moravskoslezském kraji Lukáše Humpla budou moci operátoři kontaktovat proškolené osoby se zdravotnickým vzděláním a propojit tak profesionální záchrannou službu s dobrovolníky.

Díky takzvanému Systému pomoci na vyžádání by se tak lidé v krizi mohli dočkat zdravotnické pomoci od vyškolených dobrovolníků ještě před příjezdem profesionálních záchranářů. Každá minuta, kdy lidé dostanou pomoc dříve před příjezdem záchranářů, totiž zvyšuje šanci na jejich přežití a uzdravení, dodal Lukáš Humpl.

Ještě před příjezdem profesionálů bude moci potřebnému poskytnout zdravotní pomoc First Responder, tedy registrovaný školený zachránce.
Martin Gebauer
náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví

Operátoři záchranné služby znají rozmístění posádek zdravotnické služby, nově by ale v jejich databázi měli být evidováni i proškolení odborníci, kteří jsou ochotni pomáhat v krizových situacích. V databázi budou navíc zaznamenány zdravotnické prostředky pro první pomoc, jako rozmístěné externí defibrilátory.

Zpočátku bude podle Humpla proškoleno 150 až 200 lidí z řad zdravotníků, v celkem čtyřech vlnách projde školením okolo 500 osob.

Systém čeká na nové záchranáře

„Systém už je připravený a otestovaný. Teď už je jen potřeba, aby se dobrovolní záchranáři do systému zaregistrovali, stáhli si mobilní aplikaci a počítali s tím, že jim může zavolat dispečer a poslat je k dopravní nehodě nebo třeba za někým ve vedlejší ulici, kdo potřebuje okamžitou zdravotnickou pomoc,“ doplnil náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Martin Gebauer (ANO).

Podle mluvčí krajského úřadu Nikoly Birklenové systém odstartoval od nového roku. Z nákladů ve výši necelých 1,2 milionu korun bude kraj platit desetinu. Převážnou část mu zaplatí evropská dotace a podílet se bude také stát. Roční provoz pak bude stát zhruba 1400 korun.

Program First Responder už funguje v Královéhradeckém kraji. Zdravotnické záchranné službě se jeho prostřednictvím podařilo loni zachránit přes 20 lidí, které zradilo srdce. Záchranáři už do systému, který funguje od září 2016, zapojili stovky proškolených dobrovolníků.