Při infarktech se hraje o minuty: Chytrá aplikace umí přivolat nejbližšího vyškoleného člověka

UDÁLOSTI: Záchranáři spolupracují s first respondery (zdroj: ČT24)

Po úspěchu v Královéhradeckém kraji se šíří do zbytku republiky systém, který například při infarktu dokáže přivolat na pomoc nejbližšího proškoleného člověka, který v okolí je. Slouží k tomu aplikace pro chytré mobilní telefony, kterou mohou používat lékaři, policisté nebo třeba horští záchranáři, i když jsou mimo službu. Když jsou poblíž místa, kde někdo potřebuje akutně pomoc, přivolá je.

V Královéhradeckém kraji se systém dobrovolníků nazvaných first respondeři (vhodný český název se zatím nepodařilo nalézt) piloval necelé dva roky. Lidé, kteří se do něj zapojili, pomohli asi při 200 zástavách oběhu. „Mohu výzvu přijmout a mám možnost nechat se aplikací odnavigovat,“ podotkl Lukáš Benetka, který pracuje u královéhradecké krajské záchranky.

First respondeři už jsou ale i v dalších krajích, letos pomáhali třeba na Šumavě: „Došlo k zástavě oběhu cyklisty, který jezdil po Šumavě. Během pár minut u něho byli pracovníci parku a Horské služby,“ upozornil prezident Asociace zdravotnických služeb Marek Slabý.

Pomoc proškolených dobrovolníků je klíčová právě v odlehlých místech nebo na venkově. Ve městech většinou rychle přijede záchranka. „Na venkov máme dojezdové časy často i nad patnáct minut,“ srovnal již dříve ředitel královéhradecké krajské záchranky Jiří Mašek. Podle něj dochází každý měsíc k několika případům, kdy záchranáře first respondeři „předběhnou“.

I když mezi first respondeři převažují profesionálové, kteří právě mají volno, někde se zapojují i laici. Musí však projít odborným školením. V Královéhradeckém kraji jich je 270.