V Jeseníku nasněžilo, trvá kalamitní stav

Jeseník - Kvůli přívalům sněhu vyhlásili večer v Jeseníku kalamitní stav. Za 12 hodin napadlo až 60 centimetrů. S úklidem proto silničářům pomáhali i soukromníci, za město odvážela nákladní auta stovky tun sněhu. Kalamitu ale úřady vyhlásily pouze pro město, v jeho okolí zůstaly silnice celý den sjízdné.

Kalamitní stav vyhlásil městský úřad v úterý večer a dosud nebyl odvolán. „K ránu sice přestalo sněžit, ale nepodařilo se nám odklidit sníh z celé šířky komunikací. Zhruba 15 procent úseků zůstává ve městě i nadále neprůjezdných,“ uvedl ředitel městských technických služeb Jan Prejda. Podotkl, že se při odklízení přívalů sněhu zaměřili především na hlavní tahy ve městě. „Jsou pro nás prioritou tak, aby to bylo průjezdné pro záchranky, hasiče, zásobování či odpady,“ upřesnil Prejda.

Kalamita je výsledkem velmi intenzivního sněžení. V sobotu ještě bylo město takřka beze sněhu. „Prakticky dva dny nepřetržitě sněžilo, takže naše technika a lidé nestačí uklízet sníh v celém rozsahu,“ poukázala starostka Marie Fomiczewová.

Vyhlášení kalamitního stavu ve městě znamená, že se prodlužují lhůty potřebné pro udržení sjízdnosti. Město povolalo na pomoc nyní i externí spolupracovníky, v terénu má veškerou techniku. Haldy sněhu se budou z města odklízet celý den, vyvážet se budou ze silnic, ale i z centra města. „Počítám, že dnes odvezeme tak sto aut sněhu. Vyvážíme to do bývalého prostoru kasáren mimo město, kde jsou obrovské plochy a je to na rovině, takže nebude problém ani s táním,“ dodal šéf technických služeb.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

V ostatních částech regionu silničáři kalamitní stav vyhlašovat nemuseli, všechny silnice se jim daří udržovat sjízdné.

Bílá nadílka je ale dobrou zprávou pro lyžaře a další rekreanty. V Jeseníkách leží už dvoumetrová sněhová pokrývka, což je nejvíc ze všech českých hor. „Myslím si, že naše klienty to spíše potěšilo, protože jsme dlouhou dobu čekali na sníh a teď konečně napadl,“ řekl Roman Provazník, ředitel Priessnitzových léčebných lázní. Nadále tu ale platí třetí stupeň lavinového nebezpečí.

Sněhová kalamita v Jeseníku
Zdroj: ČT24

Podobná situace jako na Jesenicku panuje také na Šumpersku. Ve zbytku Olomouckého kraje jsou silnice většinou holé a mokré. Na vedlejších cestách ve vyšších polohách leží vrstva sněhu krytá posypem, místy i rozbředlý sníh. Řidiči by měli být i nadále obezřetní.

Počasí se zřejmě podepsalo i na četných nehodách po celém Olomouckém kraji. Hasiči podle jejich mluvčího Zdeňka Hošáka asistovali dosud u šesti nehod, na Jesenicku museli zasahovat s automobilovým jeřábem dvakrát u vyprošťování autobusů z příkopů. Poprvé to bylo v obci Buková. „Po kolizi autobusu se vše obešlo bez zranění a hasiči pomocí těžké techniky vozidlo vyprostili z hrany meze,“ řekl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák. Odpoledne sjel do příkopu autobus v Mikulovicích. I tam mu pomohli hasiči zpět na silnici pomocí jeřábu, nikdo nebyl zraněn.

Na Uničovsku se při nárazu osobního automobilu do stromu zranily dvě malé děti. Do stromu narazilo i další auto za Zvolí na Šumpersku, zraněnou osobu museli hasiči z vozu vyprostit. U obce Libina na Šumpersku skončilo po nehodě osobní auto na střeše. Další člověk se zranil při nehodě dvou aut na hlavním tahu z Olomouce na Šternberk. Na Šternbersku havarovalo osobní auto také u Dalova. „Automobil po kolizi skončil zapříčen ve svodidlech. Ke zranění osob nedošlo,“ uvedl mluvčí hasičů.

Kalamita v Jeseníku
Zdroj: ČT24