Úspěch po osmi letech snah. Nemocnice v Krnově spustila magnetickou rezonanci

Reportáž: Krnovská nemocnice spustila magnetickou rezonanci (zdroj: ČT24)

Nemocnice v Krnově na Bruntálsku uvedla do plného provozu magnetickou rezonanci, o níž usilovala od roku 2010. Přístroj stál dvaatřicet milionů korun, za dalších 26,5 milionu vznikl nový objekt, v němž je umístěn.

Podle ředitele nemocnice Ladislava Václavce neúspěšně žádali přístrojovou komisi ministerstva zdravotnictví o souhlas v roce 2010, 2012 i 2014. „Marně jsem tehdejším členům komise vysvětloval, že pacienti z Bruntálska a Krnovska musí na důležité diagnostické vyšetření čekat až čtyři měsíce a že jej absolvují v Ostravě či Olomouci, kam se složitě dopravují,“ uvedl Václavec.

Připomněl, že komise, bez jejíhož souhlasu přístroj nelze pořídit, nakonec žádost schválila v roce 2017. „Krnovská nemocnice nemá dostatek prostoru, kde by mohl být velký přístroj umístěn, a proto byl vypracován projekt na přístavbu, která by navazovala na současné radiologické oddělení,“ dodal ředitel.

Pořízení magnetické rezonance i výstavbu objektu nakonec v plné výši uhradil Moravskoslezský kraj, který je zřizovatelem zdravotnického zařízení. „Nemocnice dlouhé roky hospodaří s vyrovnaným a mírně přebytkovým rozpočtem. Magnetickou rezonanci a přístavbu jsme se ale rozhodli profinancovat v plné výši zejména kvůli pacientům zdejšího regionu. Bylo nedůstojné, že museli tak dlouho čekat na dnes běžné vyšetření,“ uvedl hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Denně až čtyřiadvacet pacientů

Už loni se nemocnice dohodla na spolupráci se dvěma lékaři a dvěma radiologickými asistenty, kteří budou magnetickou rezonanci obsluhovat. Přístroj denně vyšetří až čtyřiadvacet pacientů z regionu. Výrazně by se měla zkrátit čekací doba.

„Magnetická rezonance, kterou máme v naší nemocnici, je špičkový přístroj. Bude velkým přínosem pro přesnější diagnostiku zejména u neurologických pacientů, pacientů s nemocemi pohybového aparátu a určitě se bude využívat i pro některé indikace onemocnění v dutině břišní a v pánvi,“ uvedl primář radiologického oddělení Ivo Šenkyřík.