U pražského Šeberova roste protihluková stěna. Podle tamních obyvatel ale není dost vysoká

Události v regionech: Šeberovští si stěžují na hluk z dálnice D1 (zdroj: ČT24)

Silničáři pokračují se stavbou protihlukových stěn na dálnici D1 u příjezdu do Prahy. Řidiči úsekem projedou pouze sníženou rychlostí. Dokončení ochranné zdi ve směru do metropole je naplánované na polovinu ledna. V opačném směru má být hotová do příštího týdne. Podle tamních obyvatel je ale na této straně dálnice o dva metry nižší, než ke snížení hlučnosti potřebují.

Na nové protihlukové stěně u příjezdu do Prahy, která je 4,5 metru vysoká, pracují dělníci už od října – dosadit už musí jen poslední pilíře a zalít je betonem. Denně projede úsekem osmdesát tisíc aut, čtvrtinu z nich tvoří kamiony. I přes dopravní omezení tam hlukoměr v jedenáct hodin dopoledne naměřil průměrně osmdesát decibelů.

O zhruba 170 metrů dál hlukoměr naměřil kolem šedesáti decibelů. Právě tam, v pražských Kateřinkách, bydlí lidé dálnici nejblíž. Na výstavbu stěny tam obyvatelé čekali přes deset let, hluk v místě zákonný limit často překračuje.

„Jsme za to rádi, protože to určitě přinese nějaký klid naší městské části, nejenom v té lokalitě,“ řekl starosta městské části Praha-Újezd Václav Drahorád (ODS).

V opačném směru je stěna nižší

Silničáře potkají řidiči i v opačném směru, tedy na výjezdu z Prahy. Jen o půl kilometru dál tam roste druhá stěna, jenže o metr a půl nižší. Podle úřadů je to velikost dostatečná.

Lidé, kteří poblíž ní bydlí a které oslovil štáb ČT, ale mají jiný názor. „Upřímně? Není to prakticky rozdíl,“ podotkl obyvatel Šeberova Vladimír Morozov. „Je to hlučné, ráno i večer,“ dodala Magdaléna Morozová.

„Nic se nezměnilo. Je to úplně zbytečná práce, protože měli ten val udělat pětimetrový – jako to je na protější straně,“ míní další obyvatelka Bedřiška Skrčeská.

Podle starostky Prahy-Šeberova Petry Venturové (za STAN) městská část chtěla pětimetrovou stěnu. „Měli jsme připomínky k tomu, aby byla pětimetrová. Bohužel nám nevyšli vstříc a nechali ji třímetrovou,“ uvedla.

Stěnu by měli dělníci dokončit příští týden. Městská část si pak hluk plánuje přeměřit. Pokud porušení limitů prokáže, bude po silničářích požadovat nápravu.